Estland: Centern fortsatt största parti

18 december 2015 15:08 | Politik | Kommentering avstängd

Ytterligare en partisympatiundersökning har publicerats i Estland, TNS Emors för nyhetsbyrån BNS.

Också enligt den får Keskerakond (Centerpartiet) stöd av 25 procent och är därmed fortsatt landets största parti. Dess ledare, Edgar Savisaar, har efter den stora turbulensen i ledarfrågan tagit ett fast grepp om partiet och i en stor tidningsintervju också gjort ner sin utmanare, Kadri Simson, som än så länge sitter kvar som ledare för partiets riksdagsgrupp. Det ska bli intressant att se, om hon orkar hålla sig kvar och om hon eventuellt till slut väljer att byta parti och då tar en del av sina anhängare med sig. I valet 2015 samlade Centern stöd av 24,8 procent.

Det ledande regeringspartiet, det borgerliga, nyliberalt anstrukna Reformierakond (Reformpartiet), som i valet med 27,7 procent blev största parti, har sen åkt kana i opinionen men är nu ändå med 21 procent landets näst största parti.

Tredje största parti är, med 16 procent, dess koalitionspartner Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som i valet fick 15,2 procent.

Det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det konservativa, kristna och estnationalistiska IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderenslandet och Res Publika), är fortsatt i en djup vågdal. I den här mätningen stöds det av 8 procent mot 13,7 procent i valet.

Två nya partier tog sig i valet 2015 in i Riigikogu (Riksdagen).

Vabaerakond (Fria partiet) fick i valet stöd av 8,7 procent men har periodvis lyckats erövra väljare från framför allt Reformpartiet. I den aktuella undersökningen stöds partiet av 15 procent.

Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet) fick i valet stöd av 8,1 procent men är nu uppe i 11 procent. Partiet har växt när det började exploatera främlingsfientliga stämningar, riktade mot ökad flyktinginvandring.

Den här undersökningen, som genomfördes 9-16 december, omfattar 967 personer i åldrarna 18-74 år. 434 intervjuer har gjorts vid hembesök, 533 per internet.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^