Lars Løkke Rasmussen mer skadad än Venstre

24 november 2013 15:48 | Politik | 3 kommentarer

Allmänborgerliga Venstres relativt måttliga framgångar i kommunalvalet i Danmark nyligen har säkert en stor del av sin grund i partiledaren Lars Løkke Rasmussens klantigheter.

I en opinionsundersökning gjord av Magafon svarar 27 procent av de tillfrågade, att viceordföranden Kristian Jensen vore en bättre ordförande för V än vad Løkke Rasmussen är. Den sittande ordföranden får stöd av 25 procent av de tillfrågade.

Dock verkar de svårigheter för partiet Venstre som märktes i valet inte vara bestående: Medan partiet i en mätning, gjord 22-24 oktober, var nere i 25,5, är stödet för partiet den 18-20 november 29,3 procent.

Det verkar vara främst högerpopulistiska Dansk Folkeparti som får betala för den här uppgången. Partiet var 22-24 oktober uppe i hela 18,9 procent men är nu åter nere på 15,9.

För Konservative Folkeparti syns ingen ljusning: 4,1 och 3,9.

Och Liberal Alliance backar nu åter efter en uppgång i förra mätningen: 6,2, 4,6.

Socialdemokratiet, som i förra mätningen fick 21,7 procent, går nu upp till 22,2 procent, vilket mot bakgrund av partiets förstaplats i kommunalvalet – ett faktiskt resultat, ingen opinionsmätning – nyligen ändå förefaller lågt, om man jämför med Venstres aktuella siffra.

Enhedslisten får i de här båda mätningarna 9,7 procent respektive 10,2, medan man samtidigt kan registrera Socialistisk Folkepartis nedgång men ändå inte i form av en tydligt vikande kurva: 4,5 respektive 5,5.

Radikale Venstre hamnar här på 8,4 respektive 7,0 procent.

Observera att indexet för 18-20 november ligger mitt över kommunalvalet den 19 november, då ju danskarna röstade på ett delvis annat sätt.

Själv föredrar jag Ligeti framför Brahms

24 november 2013 14:26 | Mat & dryck, Musik, Politik | Kommentering avstängd

Minnen och romantik” rubricerades torsdagskvällens – jag är svårt förkyld och har inte orkat skriva – konsert med Uppsala kammarorkester under ledning av Paul Mägi.

”Minnen” syftar här rimligen på de två verk som framfördes före pausen.

Konserten inleddes med ”Concert Românesc” (1951) av György Ligeti (1923-2006). Ligeti växte upp i en av de ungersktalande delarna av Rumänien, närmare bestämt i Transsylvanien, men lämnade upprorsåret 1956 Ungern, där han då bodde, och hamnade i stället i Sverige. Det verk vi fick höra är kanske inte helt representativt för den oftast betydligt mer modernistiske Ligeti – ”Concert Romaânesc” knyter tematiskt an till hans uppväxtmiljö, som musikaliskt präglades av det ungerska och det zigenska.

Till sin barndoms trakter, vid Vättern, förde oss också Jonas Valfridsson (född 1980) i ”A Fragmented Memory; My Overgrown Little Tree House”, ett beställningsverk av Jönköpings Sinfonietta och Uppsala Kammarorkester 2013. I konsertprogrammet framhävs det här verkets karaktär av barndomsminne, och kompositören knyter det själv i titeln till en av barndomens trädkojor. Detta påverkar givetvis vår – publikens – upplevelse av verket, men skeptiskt lagd som jag är tror jag nog att det här verket med en annan titel kunde ha fått en helt annan innebörd. Men förvisso väcker den här musiken känslor som naturen väcker hos oss, både av idyll och hot.

Efter pausen spelades ”Serenad nummer 1 i D-dur” (1857) av Johannes Brahms (1833-1897). Den här serenaden rymmer, om man är lagd åt det hållet, element som kan tolkas naturlyriskt, men det är i grunden ett romantiskt verk, ganska långt från hans ungerska danser, som ju mycket livligare än i det inledande stycket av Ligeti bärs upp av element hämtade från zigensk musik. Men för att återvända till den av kammarorkestern (utmärkt) spelade brahmsserenaden: som så ofta när det gäller musik av Brahms, lyckas den inte riktigt beröra mig.

* * *

Före konserten åt vi middag tillsammans med Anna, på restaurang Saffran Polo, en persisk restaurang på samma sida av Vaksalagatan men ett par kvarter öster om Vaksala torg.

Där får man god och vällagad mat i rikliga portioner. Birgitta valde Chenseh, marinerat och grillat lamm med rödlök, paprika och feferoni, och Anna och jag åt Sultani, ett spett lammfärs, och ett med marinerat lamm på spett, båda grillade och med liknande tillbehör.

Den här gången kom Anna i bil från sitt sommarställe i Ekolsund, så hon skjutsade hem oss efter konserten, innan hon själv åkte tillbaka.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^