Socialdemokraterna i Finland ligger risigt till inför EU-valet i maj 2014
21 november 2013 13:49 | Politik | 1 kommentarJag vet inte om det i Finland finns någon EU-relaterad debatt, som redan nu kan indikera utfallet av EU-valet den 25 maj 2014. Yle Nyheter har hur som helst låtit Taloustutkimus göra en gallupundersökning om hur finländarna avser att rösta i detta än så länge ganska avlägsna val.
Centerpartiet, Suomen Keskusta, går upp från 19 procent i EU-valet 2009 till nu nästan 22 procent.
Än så länge leder dock Samlingspartiet, Kansallinen Kokoomus, det här loppet med oförändrade 23 procent.
Det parti som även i det här fallet ökar mest är populistpartiet Sannfinländarna, Perussuomalaiset, som ökar från knappt 10 procent i EU-valet 2009 till nu 17 procent. Detta är intressant också mot bakgrund av att dess stora dragplåster, partiledaren Timo Soini, inte kandiderar i detta val.
Sannfinländarna är numera ofta ett av de tre stora partierna i Finland. I den rollen har de tagit över efter Socialdemokraterna, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, vilket är anmärkningsvärt också mot bakgrund av att Socialdemokraterna i Finland historiskt ibland rent av har klarat att bli landets största parti.
Socialdemokraterna backar i den här gallupen med cirka 2 procentenheter till 15,4 procent. Till hur stor del den här tillbakagången beror på partiets EU-politik respektive inrikespolitiska tillkortakommanden är svårt att veta.
Vänsterförbundet, Vasemistoliitto, går upp från knappt 6 till drygt 7 procent och har därmed en chans att återerövra det mandat partiet tappade 2009.
Sämre går det för Gröna förbundet, Vihreä Liitto, vars ordförande ju nyligen på grund av egenmäktigt förfarande tvingades lämna den finländska regeringen. De gröna fick i valet 2009 drygt 12 procent av rösterna men är nu nere på 8 procent.
Kristdemokraterna, Suomen Kristillisdemokraatit, får 3,5 procent och Svenska Folkpartiet 3,6 i den här mätningen.
Bara 45 procent av de 2.400 tillfrågade har dock nu kunnat ange, vilket parti de kommer att rösta på.
En annan osäkerhetsfaktor är det låga valdeltagandet. 2009 var det drygt 40 procent som röstade. Och även om det nästa år ser ut att bli en något högre andel som röstar, tycks inte finländarnas förtroende för EU-parlamentet vara överdrivet stort.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^