Lars Løkke Rasmussen mer skadad än Venstre

24 november 2013 15:48 | Politik | 3 kommentarer

Allmänborgerliga Venstres relativt måttliga framgångar i kommunalvalet i Danmark nyligen har säkert en stor del av sin grund i partiledaren Lars Løkke Rasmussens klantigheter.

I en opinionsundersökning gjord av Magafon svarar 27 procent av de tillfrågade, att viceordföranden Kristian Jensen vore en bättre ordförande för V än vad Løkke Rasmussen är. Den sittande ordföranden får stöd av 25 procent av de tillfrågade.

Dock verkar de svårigheter för partiet Venstre som märktes i valet inte vara bestående: Medan partiet i en mätning, gjord 22-24 oktober, var nere i 25,5, är stödet för partiet den 18-20 november 29,3 procent.

Det verkar vara främst högerpopulistiska Dansk Folkeparti som får betala för den här uppgången. Partiet var 22-24 oktober uppe i hela 18,9 procent men är nu åter nere på 15,9.

För Konservative Folkeparti syns ingen ljusning: 4,1 och 3,9.

Och Liberal Alliance backar nu åter efter en uppgång i förra mätningen: 6,2, 4,6.

Socialdemokratiet, som i förra mätningen fick 21,7 procent, går nu upp till 22,2 procent, vilket mot bakgrund av partiets förstaplats i kommunalvalet – ett faktiskt resultat, ingen opinionsmätning – nyligen ändå förefaller lågt, om man jämför med Venstres aktuella siffra.

Enhedslisten får i de här båda mätningarna 9,7 procent respektive 10,2, medan man samtidigt kan registrera Socialistisk Folkepartis nedgång men ändå inte i form av en tydligt vikande kurva: 4,5 respektive 5,5.

Radikale Venstre hamnar här på 8,4 respektive 7,0 procent.

Observera att indexet för 18-20 november ligger mitt över kommunalvalet den 19 november, då ju danskarna röstade på ett delvis annat sätt.

3 kommentarer

 1. Ursäkta frågan, men vad vill du ha sagt med den här dissektionen av norska, danska och baltiska val, Enn? Jag ser ingen analys, bara redovisning av siffror.

  Comment by Jan — 2013 11 25 23:08 #

 2. Till Jan: Redan redovisningen av siffor är intressant för svensk publik, eftersom svenska media inte redovisar opinionstrender i grannländerna och knappast heller skriver om kommunalval där.

  Svensk publik kan naturligtvis inte förväntas vara intresserade av och följa politikens olika detaljer i grannländerna, men så fria från orsakssammanhang som du antyder är inte mina sifferredovisningar. Om man som exempel tar Danmark, för att ta det land du har fäst din egen kommentar vid, har jag redovisat både den socialdemokratiska partiledarens tendenser till extravagans och venstreledarens milt talat oförsiktiga uttalanden som orsaker till tillkortakommanden.

  Och visst är det intressant att det går åt helvete för ett i regeringsställning ansvarstagande vänsterparti, Socialistisk Folkeparti, medan den fritt och frejdigt agerande yttervänsteralliansen Enhedslisten gör ett kanonval?

  Det är klart att det blir mycket siffror, om man redovisar gallupmätningar. Men jag räknar med att intresserade läsare kontinuerligt följer vad jag skriver om nordisk och baltisk politik, så jag tycker inte att jag vid varje enskilt tillfälle måste upprepa de förklaringar som jag har angett vid något tidigare tillfälle.

  För övrigt har jag här inget uppdrag eller någon institutionell roll – jag förmedlar bara det jag själv tycker är intressant. Inget hindrar ju dig och andra från att göra analyser, som faller er själva mer i smaken.

  Comment by Enn Kokk — 2013 11 26 7:20 #

 3. Tack för det uttömmande svaret!

  Comment by Jan — 2013 11 26 14:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^