Kommunalvalet i Danmark: jämnt lopp mellan (S) och (V)

18 november 2013 15:27 | Politik | Kommentering avstängd

En Voxmeter-mätning, publicerad dan före det danska kommunalvalet, gör plötsligt det här valet riktigt spännande.

Jag har tidigare rapporterat om att Socialdemokratiet tycks klara att få sina toppkandidater som ledare i de fyra största städerna men då med hjälp av främst den starkt växande Enhedslisten, ett feministiskt och rödgrönt parti ute på den yttersta vänsterkanten.

Den nya mätningen i den sista skälvande minuten före valet gör utfallet ännu mer intressant. Voxmeters mätning för nyhetsbyrån Ritzau visar nämligen att utfallet kan bli ganska dramatiskt för de partier som leder respektive block, Socialdemokratiet och Venstre. I den här mätningen ökar S med 1,2 procentenheter och skulle därmed, med 24,6 procent, bli Danmarks största parti.

Den borgerliga ärkefienden Venstre tappar 1,2 procentenheter och hamnar därmed på 24,3 procent. Partiledaren Lars Løkke Rasmussens klanterier fortsätter uppenbarligen att sänka partiet.

Slutsumman av det här är att den S-ledda regeringssidan samlar 50,0 procent, medan den borgerliga oppositionen får 49,2 procent.

Doris Lessing död – läs om mitt möte med henne 1965

18 november 2013 12:52 | Politik, Prosa & lyrik, Teater | 1 kommentar

Doris Lessing (1919-2013) hann bli hela 94 år innan hon dog.

På 1960-talet läste vi henne på grund av både den könsrollstematik som fanns i hennes böcker och för hennes afrikanska erfarenhet, men hennes romaner från då, som ”Den femte sanningen” och ”Gräset sjunger”, har också utomordentliga litterära kvaliteter, som till slut, 2007, gav henne nobelpriset i litteratur.

Jag har faktiskt träffat henne personligen, vid en pressträff anordnad med anledning av att Uppsala stadsteater 1965 gav henne pjäs ”Tigerlek” från 1958. Jag minns att jag vid den här pressträffen blev en smula besviken på henne, kanske för att jag hörde till den grupp av unga radikala socialdemokrater, som hade bidragit till att föra könsrollsdebatten här längre än den då hade kommit i Storbritannien, där hon själv bodde.

Den som vill läsa den här intervjun och vad jag skrev 2007 med anledning av att hon då fick nobelpriset i litteratur, kan läsa mer ovan under Kulturspegeln, Prosa & lyrik, Lessing, Doris.

Jag har förstås med intresse läst också de stort uppslagna artiklarna i dagspressen om hennes dödsfall. Det var dock min hustru som gjorde mig uppmärksam på några rader i Per Wästbergs minnesruna i Svenska Dagbladet: Doris Lessing skrev artiklar om författare som England hade förbisett, Tarjei Vesaas, Karen Blixen och Jaan Kross.

De här författarna är alla rikt företrädda i våra bokhyllor. I fallet Jaan Kross beklagar jag, att han hann dö, innan Svenska Akademien upptäckte, att Estland i honom hade en skönlitterär författare i nobelprisklass.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^