Olle Svenning om den italienska vänstern

19 november 2012 12:38 | Media, Politik | 2 kommentarer

En av socialdemokratins bästa politiska analytiker, till lika skribenter, är Olle Svenning. Jag lärde känna honom under vår gemensamma tid i Socialdemokratiska studentförbundet. Vi var aktiva i var sin klubb, han i Socialdemokratiska studentklubben i Lund, jag i Laboremus i Uppsala, båda tillhöriga den reformistiska vänstern, vänstern i dess korrekta, radikalt samhällsförändrande betydelse.

Olle har arbetat i Statsrådsberdningen under Tage Erlander, men i huvudsak har han verkat som politisk journalist och författare. Främst känner väl de flesta honom som intelligent och välformulerad ledarskribent i Aftonbladet, där han har arbetat i två omgångar. Under en period då tidningen Arbetet var framgångsrik och hade råd, var han dess korre i Paris, och han har också arbetat på svenska ambassaden i Madrid.

De senare placeringarna plus hans adekvata språkbehärskning har medverkat till att Olle har avundsvärdea kunskaper om det politiska landskapet i sydligare delar av Europa, för övrigt inte bara Frankrike och Spanien utan också Italien med dess från de nordiska länderna avvikande vänstertradition.

De svenska tidningarna har de senaste åren matat oss med Berlusconi, Belusconi och Berlusconi, men det finns – visar det sig – fler aspekter på italiensk politik. I dagens (10 november 2012) Dagens Nyheter publicerar Svenning en lysande essä om detta, ”Så ska vänstern ge nytt hopp åt Italien”.

Har du inte Dagens Nyheter, gå ut och köp ett exemplar. Artikeln finns förvisso på nätet, men nu gäller det att hålla liv i de få återstående papperstidningarna, inte minst sådana som publicerar så här intressanta essäer.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^