Än kan Bob Dylan

4 november 2012 18:54 | Musik | Kommentering avstängd

De tre första låtarna på Bob DylansTempest” (Columbia 88725457002, 2012, distribution Sony) är mycket fina. Det börjar starkt med ett långt intro till ”Duquesne Whistle”, också i övrigt en mycket hörvärd låt, som låter som snabb, stompig musik från swingeran. Och till min förtjusning låter också nästa spår, den mer balladartade ”Soon After Midnight” med sin långsamma dansrytm bra. Och när det sen kommer ytterligare en högst hörvärd låt, ”Narrow Way”, ett stycke snabb talking blues med malande rytm, tror jag för ett ögonblick att hela plattan är så här bra.

Också nästa låt, den berättande ”Long And Wasted Years”, är värd att lyssna på, men det dröjer ända till titelspåret, ”Tempest”, innan jag känner mig tagen igen – den, med sin violin i introt, har för övrigt när det gäller texten föranlett en diskussion om ifall den har hämtat sin inspiration från filmen ”Titanic”.

Ja, även den avslutande berättande ”Roll On John” har en bra melodi.

Också flertalet av låtarna däremellan är berättande, balladartade, men musikaliskt kanske inte några av de bästa Dylan har gjort. Här skulle jag gärna ha sett att ett texthäfte hade följt med i skivkonvolutet. Inte så att jag har problem med att uppfatta innehållet i sånger som sjungs på engelska, ens om det framförs med Bob Dylans i dag ganska rossliga röst, men Dylan är ju något av en sångpoet, och jag skulle därför vilja uppfatta också alla nyanser och dolda allusioner, vilket är lättare, när man har texten framför nosen. Fast jag har senare hittat alla texterna på nätet.

Musikerna i bandet gör en mycket fin insats, särskilt i de inledande tre låtarna, men David Hidalgos dragspel i den högst dansanta ”Early Roman Kings” är, liksom Tony Garniers bas i ”Tin Angel” och Donnie Herrons steel guitar i flera av de nämnda låtarna, värda ett särskilt omnämnande.

Och så, låt er inte luras av att producenten enligt skivkonvolutet heter David Frost.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^