Anders Åborg med nya fantastiska versioner av Joe Hill-sånger

13 september 2012 18:36 | Film, Musik, Politik | Kommentering avstängd

Av en gammal känning i musikbranschen, Anders Åborg, bland annat mycket uppskattad medlem i Aston Reymers Rivaler, har jag fått en ny DVD-film om Joe Hill, gjord av Anders Wesslén och Karl Larsson: ”Joel Hägglund – mannen bakom legenden Joe Hill” (2012).

Den berättar, enkelt och kort, historien om arbetargrabben Joel Hägglund från Gävle, som 1902 utvandrade till USA och där kom att bli agitator, sånglig agitator, för den anarkosyndikalistiska fackföreningsrörelsen Industrial Workers of the World, IWW. Och inte bara det: i mormonstaten Utah greps han för mordet på en handlare och avrättades, trots sitt nekande och massprotester, 1915 genom arkebusering.

Filmen är enkelt gjord med filmbilder bland annat från Joe Hill-gården i Gävle och, lite oegentligt, dagens amerikanska ambassad i Stockholm men är i övrigt gjord med speaker och stillbilder, många av de senare förstås från USA. Dess förtjänst är så långt framför allt stillbilderna av människor och miljöer.

Men det som i den här filmen har ett verkligt kreativt lyft är musiken. Anders Åborg har för det här ändamålet gjort nya och musikaliskt mycket fräscha versioner av Joe Hills ”Casey Jones”, ”Vad vi vill”, ”Prästen och slaven” och ”Världens alla slavar vakna” – han inte bara sjunger utan också visslar och spelar gitarr, banjo och enradigt dragspel. Dessutom har han gjort textbearbetningar av Jacob Brantings och Rune Lindströms texter, de som återfinns i min gamla sångbok ”Joe Hills sånger” (Prisma, 1969).

Filmen kan du själv titta på på nätet, på http://www.historiska.program.se.

På nätet har jag också separat hittat Anders Åborgs fantastiska versioner av ”Vad vi vill” och ”Casey Jones”.

Jag skulle ingenting högre önska än att Anders Åborg fick möjlighet att göra en hel CD med Joe Hill-sånger. Det skulle tvärsäkert leda till en Joe Hill-renässans i Sverige.

När ett kryss utmanar både kunskap och associationsförmåga

13 september 2012 9:23 | Media | 6 kommentarer

Eftersom jag har hyvlat av och därmed kanske bidragit till att få ett par konstruktörer av Svåra krysset i Aftonbladet Kryss & Quiz utbytta (även om den förste av dem faktiskt bättrade sig) har kanske några därav dragit den felaktiga slutsatsen, att jag har något emot svåra kryss. Nej, jag löser gärna knepiga kryss – det jag har haft invändningar mot är medvetet vaga nycklar, förkortningar och knappologiska kunskapsfrågor.

I senaste numret av den här korsordstidningen finns ett kryss med tema Stad, signerat Tomas Widmark, ett mönsterexempel på roande korsord, i det aktuella fallet i några stycken ovanför den trepoängsnivå krysset har åsatts.

Kryssets huvudtema är inte svårt för just mig, eftersom jag en gång i världen i flera somrar har arbetat som ledarskribent på en tidning i den här staden, också erbjudits att bli chefredaktör för den.

Betydligt svårare, åtminstone för dem som inte har min estniska bakgrund, är nyckeln ESTMART. Men i det fallet får man alla bokstävena om man knäcker de fyra svar som löper igenom det.

Några lite ovanliga svarsord finns där, också en landbeteckning – men just de senare förkortningarna finns ju lätt tillgängliga på Google.

Men det som väcker min förtjusning är några listiga nycklar överst upp till höger – här gäller det att få rätt associationer. Vågrätt: MED KURANT IBLAND och GJORDE STEN I SÅSEN. Samt lodrätt: REKORDTRIPP och TURGUBBE och så vinkelordet ÄR MEDELSPORTARE.

Lösa krysset får ni göra själva. Jag vill inte förstöra nöjet för er.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^