Finska statliga Altia köper lettisk vodkatillverkare

4 september 2012 13:30 | Mat & dryck, Politik | Kommentering avstängd

Den av finska staten ägda alkoholtillverkaren Altia håller allt mer på att erövra den ledande position det av svenska staten ägda Vin & Sprit tidigare hade i Norden – en del av V & S’ mest kända spritmärken ägs nu för övrigt av finska statens motsvarande företag.

Altia har sedan tidigare dotterföretag både i Estland och Lettland, företag både med egen tillverkning och med distribution av Altias mer kända finska och svenska märken – Altias dotterföretag säljer där förstås också Renault cognac, numera ägt av finska staten.

Jag har några gånger varit inne på lettiska Altias hemsida och kollat sortimentet, men de inhemska märkena är helt obekanta för mig, och jag kan inte bedöma om något av dem skulle kunna ta sig in på svenska Systembolagets hyllor.

Nu förstärker Altia ytterligare sin närvaro i Lettland: Altia har just köpt 88 procent av Jaunalko SIA, enligt uppgift en av de större alkoholtillverkarna i landet. Uppenbarligen är det en rysk vodka, Arsenitch, tillverkad ända sedan 1860-talet, som har lockat Altia att genomföra det här köpet. Men Jaunalko tillverkar även andra vodkamärken, Kurland och Delo nr 5.

När jag går in på Jaunalkos hemsida – länk finns på det finska moderbolaget Altias hemsida – hittar jag där hela spektrat av spritsorter: cognac och brandy, gin, likör, tequila, vermouth, whisky… Men det finns bara ett enda märke jag tidigare över huvud taget har hört talas om, polska Gin Lubuski, som förr i världen ägdes av svenska V & S’ polska dotterföretag och som följde med i franska Pernod Ricards köp av V & S. Gin Lubuski har senare sålts vidare till tyska Henkel.

Jag har ingen aning om huruvida något av de där märkena har kvaliteter som skulle motivera försök att lansera det här i Sverige, men Arsenitch har kanske en chans.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^