När ett kryss utmanar både kunskap och associationsförmåga

13 september 2012 9:23 | Media | 6 kommentarer

Eftersom jag har hyvlat av och därmed kanske bidragit till att få ett par konstruktörer av Svåra krysset i Aftonbladet Kryss & Quiz utbytta (även om den förste av dem faktiskt bättrade sig) har kanske några därav dragit den felaktiga slutsatsen, att jag har något emot svåra kryss. Nej, jag löser gärna knepiga kryss – det jag har haft invändningar mot är medvetet vaga nycklar, förkortningar och knappologiska kunskapsfrågor.

I senaste numret av den här korsordstidningen finns ett kryss med tema Stad, signerat Tomas Widmark, ett mönsterexempel på roande korsord, i det aktuella fallet i några stycken ovanför den trepoängsnivå krysset har åsatts.

Kryssets huvudtema är inte svårt för just mig, eftersom jag en gång i världen i flera somrar har arbetat som ledarskribent på en tidning i den här staden, också erbjudits att bli chefredaktör för den.

Betydligt svårare, åtminstone för dem som inte har min estniska bakgrund, är nyckeln ESTMART. Men i det fallet får man alla bokstävena om man knäcker de fyra svar som löper igenom det.

Några lite ovanliga svarsord finns där, också en landbeteckning – men just de senare förkortningarna finns ju lätt tillgängliga på Google.

Men det som väcker min förtjusning är några listiga nycklar överst upp till höger – här gäller det att få rätt associationer. Vågrätt: MED KURANT IBLAND och GJORDE STEN I SÅSEN. Samt lodrätt: REKORDTRIPP och TURGUBBE och så vinkelordet ÄR MEDELSPORTARE.

Lösa krysset får ni göra själva. Jag vill inte förstöra nöjet för er.

6 kommentarer

  1. All respekt för din strävan att få bättre kryss i Aftonbladet. Jag har emellertid upptäckt att Expressens motsvarande bilaga håller en mycket högre klass. De flesta korsorden har en vettig nivå och somliga är mycket underhållande på det sätt som du önskar. Om man handlar med egen scanner på Coop, så kan man dessutom låta bli att köpa huvudblaskan!

    Comment by Bert — 2012 09 13 9:54 #

  2. Jag har gjort precis samma upptäckt som Bert. Expressens korsordsbilaga håller en mycket högre klass än Aftonbladets. Tycker att de flesta konstruktörer i AB har kryss på alldeles för lätt nivå, trots att det anges medelsvårt på kryssen.

    Comment by Sara — 2012 09 13 10:38 #

  3. Till Bert och Sara: Nu är det ju inte så att jag generellt har invändningar mot konstruktörerna i Aftonbladet Kryss & Quiz. Jag har ovan med gillande nämnt Tomas Widmark och här om dan satt tummen upp för att Bertil ”Blues” Johansson har fått överta Svåra krysset.

    En av mina absoluta konstruktörsfavoriter är Anna Hagberg (med Stjärnkrysset), och jag tycker också att Eva Ohlin Särman, när hon får göra svårare kryss, har kvaliteter. Sarah Kinmans Tvetydigt är en riktig höjdare. Bengt Löfstrands kryss med tema Litteratur tilltalar mig likaså. Till det som är roligt att lösa hör också P O Carlzéns traditionella korsord – det är alltså inte ett bildkryss – Kluriga korsordet.

    Comment by Enn Kokk — 2012 09 13 10:55 #

  4. Vill man ha kluriga korsord och kan tänka sig att leta bortom dagstidningarna så rekommenderar jag tidskriften Lycko-Kryss. Här hittar man ofta ovan nämnda Anna Hagberg, Eva Ohlin Särman, Sarah Kinman och P O Carlzén, med flera. Nivåerna går från medelsvår till extra svår.

    Comment by Olof Öberg — 2012 09 14 11:19 #

  5. Nu har jag läst ”Om Enn Kokk” och kan därför på goda grunder bidra med ännu ett personrelaterat korsordsledtrådsförslag jämte dess lösning:

    LAPPAR MED OPASSANDE TECKNINGAR – KOKKONST

    Det går väl knappast att använda annat än just här…men det är väl gott nog?

    Comment by Sonny Thorgren — 2012 10 13 19:04 #

  6. Till sonny Thorgren: Fyndigt och kul! Men du har rätt i att det bygger på kunskap som är okänd för de allra flesta.

    Comment by Enn Kokk — 2012 10 13 19:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^