Manipulerar ICA priserna?

21 oktober 2009 20:49 | Politik | 8 kommentarer

ICA har åter igen fått dålig publicitet. Den här gången handlar publiciteten inte om ommärkning av gammal köttfärs utan om prissättning som verkar anpassad för att manipulera PROs prisundersökningar.

Det är DN som i dag toppar sin etta med den här nyheten.

Bakgrunden är att ICAs storbutiker, Maxi och Kvantum, har klarat sig bra i PROs matkasseundersökningar: det har sett ut att vara billigast att handla där.

Sen har DN gjort nya egna undersökningar som visar, att många av de här butikerna – så många att DN ser ett mönster – när PROs prisjämförelser väl har publicerats plötsligt har höjt sina priser, ganska mycket till och med. DN skriver att tidningens granskning pekar mot ”att många av butikerna ändrar priserna i samband med undersökningen”, alltså sänker dem tillfälligt, och att ”när placeringen är säkrad blir maten dyrare igen”. Ett exempel: PROs matkasse kostade 1.050 kronor när PRO gjorde sin prisundersökning på ICA Maxi i Norsborg. Efter PROs mätning har priset för varorna i samma kasse i samma butik gått upp till 1.290 kronor, vilket är + drygt 20 procent. Även om en del av de prisökningar DN har registrerat kan ha att göra med till exempel stigande råvarupriser, har tidningen ändå hittat ett nog så intressant mönster.

Man kan inte utesluta att butikschefer har ringt varann och varnat, när de första prisundersökarna från PRO har dykt upp. I TVs nyhetssändningar i kväll var det märkvärdigt många av de butikschefer man hade sökt som antingen inte var anträffbara eller ville kommentera.

Själv handlar jag alltid i Konsum.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^