Manipulerar ICA priserna?

21 oktober 2009 20:49 | Politik | 8 kommentarer

ICA har åter igen fått dålig publicitet. Den här gången handlar publiciteten inte om ommärkning av gammal köttfärs utan om prissättning som verkar anpassad för att manipulera PROs prisundersökningar.

Det är DN som i dag toppar sin etta med den här nyheten.

Bakgrunden är att ICAs storbutiker, Maxi och Kvantum, har klarat sig bra i PROs matkasseundersökningar: det har sett ut att vara billigast att handla där.

Sen har DN gjort nya egna undersökningar som visar, att många av de här butikerna – så många att DN ser ett mönster – när PROs prisjämförelser väl har publicerats plötsligt har höjt sina priser, ganska mycket till och med. DN skriver att tidningens granskning pekar mot ”att många av butikerna ändrar priserna i samband med undersökningen”, alltså sänker dem tillfälligt, och att ”när placeringen är säkrad blir maten dyrare igen”. Ett exempel: PROs matkasse kostade 1.050 kronor när PRO gjorde sin prisundersökning på ICA Maxi i Norsborg. Efter PROs mätning har priset för varorna i samma kasse i samma butik gått upp till 1.290 kronor, vilket är + drygt 20 procent. Även om en del av de prisökningar DN har registrerat kan ha att göra med till exempel stigande råvarupriser, har tidningen ändå hittat ett nog så intressant mönster.

Man kan inte utesluta att butikschefer har ringt varann och varnat, när de första prisundersökarna från PRO har dykt upp. I TVs nyhetssändningar i kväll var det märkvärdigt många av de butikschefer man hade sökt som antingen inte var anträffbara eller ville kommentera.

Själv handlar jag alltid i Konsum.

8 kommentarer

 1. Min mamma handlade alltid all mat i Konsum. Min syster och jag gjorde likadant när vi skulle hjälpa till med att handla. Vi gick förbi två privathandlare för att komma till Konsum i Barrsätra i Sandviken.

  När mina kusiner från Gotland var och hälsade på var de helt förvånade. Ni går över två åar efter vatten sa de! Vi fattade ingenting. Det där var ju inga butiker utan privathandlare. Dit gick man inte.

  Jag är faktiskt fortfarande nästan helt köptrogen Konsum. Men slarvar ibland och går på ”privaten”. Fast med tanke på uppväxten så skäms man ju lite då.

  Comment by Britta Sethson — 2009 10 22 17:08 #

 2. Till Britta Sethson: Jag är uppvuxen i en liten norrländsk by (Juniskär i Njurunda, numera en del av Sundsvall) där det inte fanns något Konsum. Så vi handlade i ICA-affären, där jag också sommarjobbade i flera år.

  Men så fort jag (som student) hade flyttat till Uppsala, övergick jag till att handla i Konsum och har sen dess varit Konsum trogen. ICA går jag till bara i nödfall, till exempel när jag behöver en speciell sak till middagslagningen och den är slut på Konsum. Men det sker mycket, mycket sällan.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 22 17:15 #

 3. Till Britta & Enn: Min egen kooperativa köptrohet gränsar till det absurda. Ungefär ”om int’ Koppra har det, ska int’ vi ha det heller”.
  Samtidigt kan jag inte låta bli att undra: Vad har egentligen hänt med den ursprungliga så utmärkta idén,när Ica tycks knipa marknadsandelar hela tiden?

  Comment by Mats Rosin — 2009 10 23 8:46 #

 4. Usch Mats!

  Nu fick jag ännu sämre samvete.

  Mamma kunde gå till Privaten en gång vart femte år så där och det var när de hade rejält extrapris på vitkål eller liknande. Men då köpte hon bara det! Och hon var tvungen att förklara för familjen flera gånger hur det kom sig.

  Själv började jag ge upp när man la ner Konsum Brännland. Men nu har jag upptäckt mijöcertifierade Konsum Ålidhem och handlar alltmer där.

  Comment by Britta Sethson — 2009 10 23 9:20 #

 5. Tyvärr har Konsum för höga allmännpriser, anser jag iallafall och sällan hittar man extrapriser på det man vill ha tyvärr. Som uppfödd i Östby, nära Kramfors hade vi två handlare men på Koppra gick man sällan iallafall, vad jag minns.

  Comment by Urban Sjölander — 2009 10 23 11:37 #

 6. Till Urban Sjölander: Numera är prisskillnaderna i de återkommande prismätningarna inte särskilt stora. Det DN skriver om ICA Maxis och ICA Kvantums märkliga prisvariationer, dels vid PROs årliga mätningar, dels efter dessa, kan ju dessutom tyda på att ICA i själva verket inte har några prismässiga fördelar. Och då måste man ju rimligen i stället välja butik främst efter andra kriterier.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 23 11:45 #

 7. Jag försöker leva efter Ann Wigmore och hennes Levande Föda, det går inte bra varken i Coop el Ica. hälsning Kurt.
  PS Coop är mycket dyrare en Ica men jag priar CoopDS

  Comment by Kurt Sätterström — 2009 10 24 11:49 #

 8. Till Kurt Sätterström: I det fallet kan jag inte vägleda dig. Men prisskillnaden mellan Coop och ICA är starkt överdriven – kolla siffrorna i undersökningarna – och om DN har rätt, kan den vara ännu mindre eller noll.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 24 11:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^