Melodikrysset nr 50 2007

15 december 2007 11:38 | Film, Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

En enda fråga hade jag besvär med den här gången: vågrätt 6. Jag mindes den romantiska tryckarklassikern men kom för mitt liv inte i håg titeln. Men när jag genom att lösa lodrätt 3 också hade fått DY, var det klart att svaret skulle bli Melody. Och ledtråden Righteous Brothers och kontrollgoogling ledde mig sen till hela titeln, ”Unchained Melody”.

Och för att förklara DY ovan: Andy Williams var det som gjorde ”Moon River” till sin signaturmelodi.

Eftersom jag inte läser nöjes- och skandalsidorna i Aftonbladet, hade jag först också lite problem med att komma på, att det var Victoria Silvstedt, som sjöng ”Rocksteady Love”. Men eftersom hennes namn har förekommit i krigsrubrikstorlek, har jag naturligtvis stött på det. Kontrollgoogling visade, att både Bollnäs och 1974 stämde.

Annars började krysset superlätt, med ”Sankta Lucia” som man ju brukar få höra den trettonde december.

Sen följde några frågor, som jag tror mig minnas att Eldeman har haft med förut i Melodikrysset.

Vi hörde trumpetaren Arne Lamberth i ”Oh Mein Papa”.

Och så hörde vi ledmotivet ur filmen ”Rännstensungar”, där först Edvard Persson, senare Cornelis Vreeswijk sjöng ”En fattig trubadur”, den som börjar ”Du kan ingenting ta med dig dit du går”.

Mer svensk film, också i det här fallet en som jag har sett: I ”Så som i himmelen” sjunger Helen Sjöholm ”Gabriellas sång”. I centrum för filmens handling står en kör.

För övrigt har jag också sett äventyrskomedin om en hårt banditansatt mexikansk by ”Tre amigos” med bland andra Steve Martin.

Tre av dagens frågor passade perfekt radioter av min typ, sådana som ihärdigt lyssnade på radio redan på 1940- och 1950-talen.

Förr spelades nämligen Paul Linckes ”Lysmaskidyll” ofta i radio – här skulle den ge pluralen lysmaskar.

Och vem av oss har inte hört ”Sju ensamma kvällar” (”Seven Lonely Days” i original), till exempel med Harry Brandelius och Ingalill Rossvald? Här skulle sången ge svaret ensamhet.

Och så Evert Taube – han spelades verkligen mycket i radio. I dag fick vi höra hans ”Möte i monsunen”, den som börjar ”Vi mötte ett skepp i den svalkande monsun”.

Märkligt nog klarade jag också dagens två melodifestivalanknutna frågor:

I det första fallet gällde frågan dock inte Björn Skifs med ”Michelangelo” i 1975 års melodifestival utan den cover en skånsk grupp har gjort. Gruppen är Wilmer X; jag har faktiskt de flesta av deras skivor i hyllorna.

Och jag minns också, med gillande, ”Mama Take Me Home” från Melodifestivalen 2006. Gruppen som med stort schwung framförde den heter Rednex.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Gå då direkt in på min blogg, http://enn kokk.se, eller tryck på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^