Arto Paasilinna: Snablar!

7 december 2007 16:18 | Prosa & lyrik | Kommentering avstängd

Arto Paasilinna fick ett stort genombrott med ”Harens år”, en poetisk odyssé genom Finland.

Eftersom Brombergs hittills har gett ut 17 romaner av honom på svenska, har han sannolikt en stor och hängiven läsekrets också här i Sverige. Själv har jag läst honom fortlöpande; se mer under Kulturspegeln, Prosa & poesi.

Dock har jag en känsla av att de stora tidningarnas – deras kultursidors – intresse för Paasilinna har svalnat; många av hans böcker recenseras inte ens längre. Hans ofta skröneaktiga berättelser är väl inte inne (annat än förstås då hos den breda publiken). Och jag kan för all del hålla med om att det har gått en del maner i hans berättande.

Den här invändningen kan förvisso riktas mot Paasilinnas ”Snablar!” (övesättning av Camilla Frostell, Brombergs, 2006, originaltitel ”Suomalainen kärsäkirja”, 2005): Romanen är episodisk; en rad skrönektiga historier staplas på varann. Den innehåller sex och fylla och bisarra händelser. Den lägger inget nytt till Paasilinnas författarskap.

Men samtidigt är den underhållande – satiren mot Finlands gröna är till exempel obetalbar.

Och så finns här också element som inte så lite påminner om ”Harens år”: En av huvudrollerna innehas förvisso av en elefant i stället för av en hare, men äventyret med elefanten genom det östfunska sjölandskapet har faktiskt, trots den högre graden av burleskerier i den här boken, sina paralleller i den bok som blev en sådan succé här i Sverige 1992.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^