DNs seriesida byter skepnad

1 december 2007 14:46 | Serier | Kommentering avstängd

Dagens Nyheter inför färg på sin seriesida. Ja, ”Medelålders plus” har redan sedan en tid tillbaka införts i fyrfärg. Men nu är alla serier utom ”Rocky” i färg.

Att Martin KellermansRocky” går i DN är förstås ett plus för tidningen – även om jag ibland tycker, att ”Rocky” tenderar att gå i stå. Fast dagens rundpall mot Täby var ju inte så illa.

Även Lise Myhres ”Nemi” läser jag gärna.

Men jag saknar från och med nu DNs andra norska serie, Frode Øverlis milt talat grovkorniga familjeserie ”Pondus”. Varför togs den bort?

DN kör också ända sedan 1990 en fullkomligt suverän svensk serie, Ulf LundkvistsAssar”. Men inte blev den bättre av att förses med lite röd dekorfärg.

Sven-Bertil BärnarpsMedelålders plus” är ofta en pärla bland serier. Den har tidigare gästspelat i DN men är nu alltså sedan någon tid ett permanent inslag på tidningens seriesida.

Ny på seriesidan är en barnserie, Susanne Fredelius’Doris”. Jag ska kanske inte uttala mig definitivt om den efter att ha läst en stripp, men jag tyckte inte den verkade lovande. Om nu DN vill ha en serie för barn, varför då inte i stället återinföra klassikernas klassiker, Marten Toonders oslagbara ”Tom Puss”?!

”Doris” ersätter inte bara en serie, den redan nämnda ”Pondus”, utan också det hittills fasta inslaget på seriesidan, ”Klassikern”, som nu senast bestod av Johnny HartsBC”, en serie som verkligen förtjänar benämningen klassiker. Så då blir det inga serieklassiker i DN mer?

För övrigt saknar jag bland de fasta inslagen på DNs seriesida också Jan Romares olika serier.

När DN går ner från sex till fem serier, görs de nu fem serierna i gengäld i lite större format. Så vitt jag kan se, är detta till glädje bara i ett fall, ”Rocky”. Martin Kellerman är nämligen både ordrik och finstilt, kort sagt ibland svårläst i sitt föregående format, men det hade man ju kunnat lösa genom att göra bara ”Rocky” större – det hade gått, säger mig mitt redaktörsöga – och ha kvar ytterligare en serie.

Blev det alltså bättre så här?

Nej!

* * *

PS Beträffande Frode ØverlisPondus” oroade jag mig i onödan. ”Pondus” har blivit söndagsserie i stort format och i fyrfärg. Utmärkt!

Melodikrysset nr 48 2007

1 december 2007 12:02 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Jag tror att jag har löst dagens melodikryss rätt, men jag hade faktiskt problem med flera av frågorna.

Ta som exempel lodrätt 4. Jag kände så väl igen melodin, men vad hette den? Hur som helst är det enda verb som går in där le.

Och det är klart att jag har hört gladpoplåten ”Pretty Belinda”? Men vem gjorde den i engelskt original? Jo, Chris Andrews 1970, berättar Google.

I ett par andra fall klarade jag svaren med hjälp av ledbokstäver.

Det första var nästan en bravad, eftersom jag klarade efternamnet (tio bokstäver) med hjälp av bara två ledbokstäver. Och jo, Justin Timberlake är född 1981 (ledtråd från Eldeman).

Den brittiska tjejgruppen, den med ”Ladies Night”, klarade jag bums första delen av namnet på, Atomic. Jo, det var Atomic Kitten, bildad 1999, som gjorde den här låten 2003. På Google lär jag mig dessutom, att gruppen består av Natasha Hamilton, Liz McClamon och Jenny Frost.

Slutligen hade jag, som vanligt också svårt att klara TV-signaturen. Till att börja med verkar jag aldrig lägga märke till de här signaturerna. Och i det här fallet – ”Mot alla vindar” – har jag dessutom aldrig sett ett enda avsnitt av serien. Men när jag fick ledbokstäver, dök titeln upp i minnet.

Lättare var det då att känna igen Magnus Härenstam i ”Tajta jeans” och den legendariske sommarprataren med mera Torsten Ehrenmark.

Sångerskan och skådespelerskan med ”The Looptroop Song” var förstås Cher, det vill säga Cherilyn Sarkisian LaPiere. Sarkisian tyder på armeniskt påbrå.

I de fall jag kommer i håg melodifestivalmelodier, brukar det bero på att det är något speciellt med dem. Py Bäckmans ”Stad i ljus” är en sådan låt. Det gick ju i och för sig inte särskilt bra för Tommy Körberg med den i Eurovision Song Contest 1988, men det är en bra schlagermelodi.

Till barnkultursfären får man väl hänföra visan om tre små gummor, de som gick till marknaden i Nora.

Och då är steget inte långt till midsommarfirandet. Vi hörde Håkan Norléns och Rune Lindströms ”Visa vid midsommartid”, som börjar ”Jag lindar av olvon en midsommarkrans”. Du kan hitta hela texten ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Eric ”Slowhand” Clapton lärde jag mig till fullo uppskatta med min gitarrspelande son Matti Dahl som kunnig guide. Clapton, här med den fina och dessutom personliga ”Tears in Heaven”, är verkligen en fantastisk instrumentalist och även låtskivare. Numera är Clapton rikligt företrädd i våra skivhyllor. Jag har också sett honom live på Globen.

Allra sist en låt som jag också gillar väldigt mycket, Stevie Wonders hyllning till Duke Ellington, ”Sir Duke”. Jag har den nånstans i skivhyllorna i en svensk version, på en LP där – vill jag minnas; jag hittar den inte just nu – bland andra Bengt Hallberg och Tre damer medverkade och Björn Barlach skrev texterna. Men Bengan Janssons dragspelsversion var kul även den.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^