Har Johan Engström kryssat rätt?

8 december 2016 17:27 | Media | Kommentering avstängd

Jag löser varje vecka de svåraste kryssen i Aftonbladet Kryss & Quiz. Till dem hör, i mitt fall trots att jag är ganska litteraturkunnig, ibland Johan Engströms Litteraturkrysset. Vad jag inte blir riktigt klok på är om hans val av författare och något av vederbörandes verk speglar hans egna läsvanor eller är resultatet av nätsökningar. Urvalet av författare är nämligen kvalitativt oerhört ojämnt. Ibland ska man nämligen kunna titlar av författare, som litteraturälskande människor tämligen säkert har läst eller åtminstone väl känner till via till exempel recensionsläsning. I min egen bokhylla finns självklart Federico Garcia Lorca för att ta ett exempel ur det kryss jag skriver om. Vid andra tillfällen handlar det om populärförfattare vars böcker såna som jag aldrig skulle komma på idén att läsa.

Den här veckan har jag aldrig ens hört talas om vare sig författaren eller hans bok, ”Mr Tourette och jag” av Pelle Sandstrak. Med hjälp av ledbokstäverna klarar jag först boktiteln, och sen kan jag ju googla efter dess författare. Av Wikipedias text förstår jag att Sandstrak i flera böcker har varierat Tourette-temat, men jag kan faktiskt inte, trots att jag dagligen läser tre stockholmstidningars plus UNTs kultursidor, påminna mig att jag där någonsin har sett något om Sandstrak och hans böcker.

Engströms kryss förutsätter också i övrigt ganska knappologiska kunskaper, men som tur är är jag ganska ordkunnig. Fast när hans nycklar leder till något i geografin, får jag ofta intrycket, att valet av svarsord mest är betingat av de övriga bokstäver han har fått ihop – alltså kan svaret vara namnet på en ganska liten ort eller flod. Det jag kämpade med i dagens kryss är ”Stad i Champagne”. Den stad jag till slut hittade, som det skulle kunna vara, var Troyes, okänd för de flesta krysslösare, gissar jag.

Då uppstod emellertid ett nytt problem: Som svar på ”På flyg från Litauen” hade jag skrivit LT – märk att jag själv ganska många gånger har flugit till och från Litauen. Men nu kom det att i stället som landskod stå LY.

Johan Engström får gärna reda ut det här för mig.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^