Estland: Centern tappar väljare, även ryska, till (S)
23 april 2016 22:40 | Politik | Kommentering avstängdI den senaste opinionsmätningen, gjord av TNS Emor för nyhetsbyrån BNS, sker ett tronskifte.
Reformierakond (Reformpartiet), som leder regeringskoalitionen, är största parti, om än knappt. I aprilmätningen stöds partiet av 23 procent. Men det hade partiet också i den förra mätningen, gjord i mars. I valet till Riigikogu (Riksdagen) 2015 blev partiet med 27,7 procent största parti.
Men någonting har ändå hänt, eftersom det parti som under en ganska lång period har varit landets största, Keskerakond (Centerpartiet), nu med ett stöd på 22 procent, har halkat ner på andra plats. I valet 2015 samlade Centern 24,8 procent, och i marsmätningen 25 procent. Den som har ansvarat för undersökningen, Aivar Voog, tror att Centerns utdragna ledarstrid mellan den sittande ordföranden Edgar Savisaar och hans utmanare Kadri Simson nu har börjat ge effekt.
Voog ser den här effekten inte bara i Centerns minskade stöd (minus tre procentenheter jämfört med marsmätningen) utan också i Sotsiaaldemokraatlik Erakonds ökande stöd med två procentenheter till nu 16 procent, vilket senare också ligger över partiets valresultat 2015, 15,2 procent. Och han kan som valsociolog också se, att det har skett en överströmning av ryska väljare från C till S, som ju har en ryss som ordförande. Det här är mycket spännande, särskilt om det fortsätter, detta trots att S ingår i den koalitionsregering som leds av Reformpartiet, som ju har nyliberala drag.
I valet 2015 tog två nya partier plats i parlamentet. De är båda i opposition.
Vabaerakond (Fria partiet) fick 8,7 procent i valet och tog sen fler allmänborgerliga röster från Reformpartiet och IRL, när dessa partier skakades av egna misstag. I den aktuella mätningen har det stöd av 15 procent.
Ännu mer röster från IRL har Eesti Konservatiivne Rahvaerakond tagit. I valet fick det här partiet 13 procent, och det har nu haft viss medvind, eftersom det är det parti, som hårdast exploaterar främlingsfientligheten. Men i den aktuella mätningen stöds det här partiet åter av 13 procent.
Den stora förloraren är också i den här mätningen det kristna, konservativa och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), IRL, som under sin framgångstid hade stöd av upp emot 20 procent men i det senaste valet var nere på 13,7 procent och i den aktuella mätningen är nere på 7 procent.
Melodikrysset nummer 16 2016
23 april 2016 13:15 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Resor, Ur dagboken | 2 kommentarerJag var inne i Uppsala i går, var kallad till en av de återkommande kollmötena med min husläkare. Det här besöket resulterade bland annat i att jag fick en salva att stryka på ryggen, där jag har fått utslag. Och så fick jag en remiss till Akademiska för lungröntgen, eftersom jag berättade att jag utan att vara förkyld hostar när jag intar ryggläge.
Jag passade då också på att gå till det näraliggande konditori Trianon, som säljer mycket välkomponerade smørrebrød, och valde ut några att ta med till fredagskvällens middag i Öregrund.
Där hade hustrun och jag sen en helkväll framför TVn och såg, utöver nyheter, programmet om Hannah Arendt, den ganska taffliga men ändå trevliga ”Mord i Paradiset” och så ett program från en konsertturné med Sofia Karlsson och Tomas Andersson Wij, två artister som jag uppskattar mycket.
Därmed har vi kommit över på ämnet musik och fått en naturlig övergång till Melodikrysset.
Och eftersom jag ovan berättade om mitt och hustruns TV-tittande, kan vi ju ta de TV-anknutna frågorna allra först.
Två sådana staplades på varandra. Av dem hade jag ganska lätt att känna igen Jan Johanssons pianospel i den låt som användes som signaturmelodi till ”Hem till byn”, som jag också känner till som TV-serie. Eftersom jag generellt ser få TV-såpor, hade jag till en början svårt att placera den andra signaturmelodin, men sen fick jag rätt många ledbokstäver och kunde gissa mig fram till att det här rörde sig om ”Solsidan”.
Jag är en skivsamlare av stora mått, men jag samlar då på artister och genrer som av den ena eller den andra anledningen intresserar mig. Inte så att jag har något mot Rihanna, men jag har inget av henne i min egen skivsamling. Fast när jag hade fått inemot hälften av hjälpbokstäverna, såg jag, att det, som jag hade anat, var hon som sjöng ”Close to You”.
Jag har generellt svårt för dansband, men dagens två dansbandsanknutna frågor hade jag inga problem med.
Krysset inleddes i dag med ”I mina skor”, som många minns i Lasse Stefanz’ version, men i dag fick vi höra låten sjungas av den som skrev texten, Alf Robertson, och som jag tycker gör den bättre.
Krysset avslutades också med något dansbandsartat, nämligen ”Du kommer med sol” med Rolandz, där Robert Gustafsson, mer känd i egenskap av komiker, är sångare.
Till Anders Eldemans egenheter som krysskonstruktör hör att försöka lura oss krysslösare genom att använda alternativa inspelningar och andra språk än det vi normalt förknippar låten i fråga med.
I dag hade han till exempel hittat en inspelning där Nat King Cole sjöng ”Love” på tyska.
Och fastän jag har publicerat den tänkvärda texten till Elvis Presley-hiten ”In the Ghetto” – som här skulle skrivas getto – här på bloggen (se ovan under Kulturspegeln, Sångtexter), hade jag till en början svårt att känna igen den i den här versionen.
Ibland fordrar Eldeman ett flerstegsresonemang av oss som löser krysset. Det var till exempel inget svårt att komma på att det var Kalle Moraeus (ackompanjerad av BAO) som sjöng klassikern ”O sole mio”. Men sen fordrade Eldeman av oss, att vi skulle kunna, att den här melodin är napolitansk. Och inte nog med det: Vi skulle också veta, att det finns en Pizza Napoletana. Den är i själva verket min favoritpizza. Jag gillar dess smak av sardeller, svarta oliver och kapris.
Det finns Pizza Hawaii också, men den är jag inte riktigt lika förtjust i. Detta apropå att det bland dagens ljudillustrationer också fanns ”Mitt eget Honolulu”, som väl en gång i världen lanserades av Bing Crosby.
Och på tal om pizza. Eldeman spelade också en gammal schlager om kulinariska nöjen: ”Någonting att äta, någonting att dricka”.
Men för att återvända till det italienska. Inte heller ”Pinocchio” är ett Walt Disney-original, även om jag håller hans filmversion högt – historierna om Pinocchio skrevs under tidigt 1880-tal av italienaren Carlo Collodi. Fast frågan i krysset var, vad den man hette, som hade skapat den där trädockan, som fick liv men allt längre näsa när han inte talade sanning. Jo. Geppetto hette han.
Till sist har jag sparat två artister, som jag har praktiskt taget allt av i min stora skivsamling, vilket ska ses som ett tecken på hur mycket jag gillar dem.
Olle Adolphson har jag en gång i världen faktiskt hört live, på en krog i Stockholm; hans ”Mitt eget land” till text av Beppe Wolgers finns också med i min sångbok från 1970, ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred”. Någon kampdiktare är han ju inte för det mesta, men för det mesta hittar man i hans visor sådant som passar alla de olika stämningar vi drabbas av i livet. I dag fick vi höra något hugnesamt, ”Nu är det gott att leva”.
En annan sån där följeslagare genom livet har varit norrmannen Alf Prøysen, och också av honom hade Eldeman valt något trösterikt, ”Du ska få en dag i morgon”, med fortsättningen ”som ren och öppen står”, i norskt original ”Du ska få en dag i mårå”. (Både Carl Antons svenska text och Prøysens norska original hittar du ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.) Prøysen är väl här i Sverige mest känd för den TV-filmatiserade ”Teskedsgumman”, men hans register var brett och mycket folkligt.
Jag kom i kontakt med hans skapande i unga år, då jag var ombud för gamla Folket i Bild i vars folkbokserie man gav ut hans underbara ”Trastsommar” (”Trost i taklampa”), och jag älskade många av hans visor, när de sjöngs in på svenska.
Under min tid som nordisk sekreterare för de svenska Socialdemokraterna var jag ofta över i Norge, bland annat på Arbeiderpartiets kongresser, där man alltid unisont sjöng Prøysen, och vid ett sådant tillfälle köpte jag också på ett bokbord en flerbandsutgåva med alla hans sånger. Och vid varje besök i Oslo kammade jag igenom skivaffärer och butiker för begagnade skivor för att gradvis komplettera min prøysensamling.
Jag önskar er alla inte bara en dag i morgon utan en hel vår där världen står vid och öppen framför er!
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^