Danmark: Alternativet ett parti för mittenväljare utan tydlig politisk ideologi

17 april 2016 13:48 | Politik | Kommentering avstängd

Jyllands-Posten återger den senaste Voxmeter-mätningen och Ritzaus senaste index, vilka jag redan har skrivit om, men tidningen gör också, på nyhetsplats, en analys av vad som har skett med partisympatierna sedan valet.

En iakttagelse, värd att lyfta fram, är att mittenpartiet Alternativet, som efter att i senaste valet ha fått 4,8 procent nu i Ritzau Index, en viktning av de senaste mätningarna, ligger på 6,9 procent. Det betyder, att Alternativet är det parti, som har ökat mest sedan valet.

Vad beror det här på?

En ledande företrädare för partiet svarar så här:

– Vi tror inte på ideologi. Vi är ett värdebaserat parti.

Det senare har väl underlättat för väljare från både höger- och vänstersidan att hitta enskilda partiståndpunkter, som känns viktiga för dem själva, och sen lägga sin röst på just det här partiet. Sannolikt paras den här hållningen med en tillåtande attityd, vilket innebär, att de av partiets väljare, som inte för egen del brukar förbjudna droger, inte stöts bort av ett ställningstagande från partiets sida om en mer liberal drogpolitik.

På borgerlighetens vänsterflank finns sen tidigare det med Socialdemokratiet ofta samarbetande/samregerande Radikale Venstre, men möjligen känns detta parti för Alternativet-väljarna som ett för ideologistyrt parti – Radikale Venstre är nämligen socialliberalt.

Märk att klassiska Radikale Venstre i dag, med 5,2 procent i Voxmeter och 4,8 procent i Ritzau Index, är ett mindre parti än det nya Alternativet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^