Estland: Centern tappar väljare, även ryska, till (S)

23 april 2016 22:40 | Politik | Kommentering avstängd

I den senaste opinionsmätningen, gjord av TNS Emor för nyhetsbyrån BNS, sker ett tronskifte.

Reformierakond (Reformpartiet), som leder regeringskoalitionen, är största parti, om än knappt. I aprilmätningen stöds partiet av 23 procent. Men det hade partiet också i den förra mätningen, gjord i mars. I valet till Riigikogu (Riksdagen) 2015 blev partiet med 27,7 procent största parti.

Men någonting har ändå hänt, eftersom det parti som under en ganska lång period har varit landets största, Keskerakond (Centerpartiet), nu med ett stöd på 22 procent, har halkat ner på andra plats. I valet 2015 samlade Centern 24,8 procent, och i marsmätningen 25 procent. Den som har ansvarat för undersökningen, Aivar Voog, tror att Centerns utdragna ledarstrid mellan den sittande ordföranden Edgar Savisaar och hans utmanare Kadri Simson nu har börjat ge effekt.

Voog ser den här effekten inte bara i Centerns minskade stöd (minus tre procentenheter jämfört med marsmätningen) utan också i Sotsiaaldemokraatlik Erakonds ökande stöd med två procentenheter till nu 16 procent, vilket senare också ligger över partiets valresultat 2015, 15,2 procent. Och han kan som valsociolog också se, att det har skett en överströmning av ryska väljare från C till S, som ju har en ryss som ordförande. Det här är mycket spännande, särskilt om det fortsätter, detta trots att S ingår i den koalitionsregering som leds av Reformpartiet, som ju har nyliberala drag.

I valet 2015 tog två nya partier plats i parlamentet. De är båda i opposition.

Vabaerakond (Fria partiet) fick 8,7 procent i valet och tog sen fler allmänborgerliga röster från Reformpartiet och IRL, när dessa partier skakades av egna misstag. I den aktuella mätningen har det stöd av 15 procent.

Ännu mer röster från IRL har Eesti Konservatiivne Rahvaerakond tagit. I valet fick det här partiet 13 procent, och det har nu haft viss medvind, eftersom det är det parti, som hårdast exploaterar främlingsfientligheten. Men i den aktuella mätningen stöds det här partiet åter av 13 procent.

Den stora förloraren är också i den här mätningen det kristna, konservativa och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), IRL, som under sin framgångstid hade stöd av upp emot 20 procent men i det senaste valet var nere på 13,7 procent och i den aktuella mätningen är nere på 7 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^