Norska Orkla flyttar tillverkning till Sverige och en smula från Sverige till Norge

28 april 2016 17:05 | Handel, Varia | Kommentering avstängd

Norska Orkla, vars stora livsmedelstillverkning jag tidigare har skrivit om, rationaliserar gradvis sin tillverkning. Antalet tillverkningsenheter blir färre och varumärkestillverkning förs samman till större, gemensamma fabriker.

Orkla Home & Personal Care, Orklas gren för kemisk-tekniska produkter, som gradvis har köpt upp allt fler varumärken, gör detsamma, och då gäller inte ens hänsyn till just norska tillverkningsenheter.

Den här gången är det främst den lilla – alltför lilla enligt koncernledningen – fabriken i Kristiansund som drabbas.

Den stora vinnaren är orklaägda Cederroths kemisk-tekniska fabrik i Falun. Dit, från fabriken i Kristiansund, flyttass nu tillverkningen av Lypsyl, Kløver vaselin, Lano dusch- och handtvål samt tvättlappar och Solidox tandkräm.

Samtidigt flyttas tillverkningen av Grumme flytande såpa till Orklas fabrik Gimsøy Kloster i Skien i Norge.

På det här sättet blir fabriken i Falun inriktad på produkter för personlig hygien, medan den i Skien tar hand om tillverkningen av tvättmedel.

Det av Orkla förvärvade Cederroth har verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen med flera länder och driver fyra fabriker, bland annat alltså den i Falun.

Oerhört många kända märken på det berörda området säljs och tillverkas av Cederroth/Orkla Home & Personal Care, till exempel Bats, Bliw, Blomstra, Family Fresh, LdB, Multiplex, Salvequick, Sana, Savett, Seltin, Svinto och VO5.

”Så blev Norden ett paradis för populister”

28 april 2016 15:42 | Media, Politik | 2 kommentarer

Jag känner Bengt Lindroth allt sedan hans studenttid och medlemskap i socialdemokratiska Laboremus samt redaktör för Socialdemokratiska studentförbundets tidskrift Libertas. Senare verkade han på Expressens ledarsida, men intressantare här är hans långa värv som medarbetare i Sveriges Radio. Bland annat bevakade han där Norden, men han gjorde också mycket annat. 2010 gjorde han för ”God morgon, världen!” en serie programinslag om de politiska partiernas musik, och eftersom han vet, att jag har en av Sveriges största samlingar av politisk musik, botaniserade han i min skivsamling och sände intervjuinslag med mig i det program som ägnades åt Socialdemokraternas musik. Jag har skrivit om det här på bloggen den 8 augusti 2010.

Också intresset för grannländerna i Norden har förenat oss – jag var under ganska lång tid de svenska Socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare och har alltså gammal, egenförvärvad kunskap i botten, när jag skriver bloggtexter om grannländernas politik.

Bengt Lindroth har nu skrivit en bok, som sammanfattar en sida av det han länge bevakade för svensk radio: ”Väljarnas hämnd. Populism och nationalism i Norden” (Carlssons, 2016. Jag har ännu inte läst Lindroths bok men kommer att skaffa den.

I dagens Svenska Dagbladet (28 april 2016) recenseras den Under strecket av Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och även om hon har några smärre invändningar, är helhetsbetyget mycket positivt. Till det hon gillar hos Lindroth är bland annat det nyanserade angreppssättet – de högerpopulistiska och invandrarfientliga partierna (som i dag också lockar många arbetarväljare) har olika bakgrund och utveckling, och bara ett av dem har faktiskt högerextrema rötter. Den gemensamma nämnaren är ett slags nationalkonservatism.

Gå till Svenska Dagbladet och läs mer. Marie Demkers understreckare heter ”Så blev Norden ett paradis för populister”.

* * *

Marie Demkers SvD-artikel finns nu även på hennes blogg – länk finns nedan till vänster.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^