Doris Lessing död – läs om mitt möte med henne 1965

18 november 2013 12:52 | Politik, Prosa & lyrik, Teater | 1 kommentar

Doris Lessing (1919-2013) hann bli hela 94 år innan hon dog.

På 1960-talet läste vi henne på grund av både den könsrollstematik som fanns i hennes böcker och för hennes afrikanska erfarenhet, men hennes romaner från då, som ”Den femte sanningen” och ”Gräset sjunger”, har också utomordentliga litterära kvaliteter, som till slut, 2007, gav henne nobelpriset i litteratur.

Jag har faktiskt träffat henne personligen, vid en pressträff anordnad med anledning av att Uppsala stadsteater 1965 gav henne pjäs ”Tigerlek” från 1958. Jag minns att jag vid den här pressträffen blev en smula besviken på henne, kanske för att jag hörde till den grupp av unga radikala socialdemokrater, som hade bidragit till att föra könsrollsdebatten här längre än den då hade kommit i Storbritannien, där hon själv bodde.

Den som vill läsa den här intervjun och vad jag skrev 2007 med anledning av att hon då fick nobelpriset i litteratur, kan läsa mer ovan under Kulturspegeln, Prosa & lyrik, Lessing, Doris.

Jag har förstås med intresse läst också de stort uppslagna artiklarna i dagspressen om hennes dödsfall. Det var dock min hustru som gjorde mig uppmärksam på några rader i Per Wästbergs minnesruna i Svenska Dagbladet: Doris Lessing skrev artiklar om författare som England hade förbisett, Tarjei Vesaas, Karen Blixen och Jaan Kross.

De här författarna är alla rikt företrädda i våra bokhyllor. I fallet Jaan Kross beklagar jag, att han hann dö, innan Svenska Akademien upptäckte, att Estland i honom hade en skönlitterär författare i nobelprisklass.

1 kommentar

  1. Tarjei Vesaas, Karen Bixen och Jan Kross hör, liksom Doris Lessing, till mina mest älskade författare. De skildrar alla hur våld, krig och förtryck hotar människans innersta och den mänskliga kulturen. Det har de gemensamt med Doris Lessing.

    Comment by Birgitta Dahl — 2013 11 18 15:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^