Salongskomedi med erotiskt tema

2 oktober 2012 13:34 | Film | Kommentering avstängd

Till de svenska stumfilmklassikerna räknas Mauritz Stillers (regi) ”Erotikon” från 1920. Manus skrevs av Stiller plus Arthur Nordén, men filmen bygger på en pjäs, Ferenc HerczegsRiddaren av i går” (1917).

Filmen är en salogskomedi med erotiskt tema – otrohet – men i det senare avseendet trampar den naturligtvis inte över tidens censurgränser. Historien är, med tidens mått, elegant gestaltad, och i vissa avseende till och med djärv för sin tid, skådespelarinsatserna dessutom genomgående berömvärda, men naturligtvis är det så, att när man i dag ser om den, infinner sig ibland hos tittaren en känsla av komik som det knappast var regissörens mening att framkalla. Och visst finns där longörer, till exempel den alltför långa teaterföreställningen, filmad på Kungliga Operan i Stockholm – här hjälper det inte att Carina Ari iscensatte baletten.

I centrum för filmhandlingen finns ett omaka par, professorn och skalbaggsforskaren Leo Charpentier (Anders de Wahl, som gör pofessorn lagom världsfrånvänd) och så hans unga och vackra och, enligt tidens kutym, sysslolösa hustru Marthe (Tora Teje).

Den undersysselsatta unga hustrun, ständigt uppassad av chaufför och tjänstefolk, roar sig med att umgås med och locka andra karlar, till exempel flygaren och bronen Felix (Vilhelm Bryde) och bildhuggaren Preben Wells (Lars Hanson), och av det här blir det förstås förvecklingar och ett klassiskt svartsjukedrama, som slutar med att Irene flyttar hem till mamma. Men för att korta ner en alltför lång historia till sin essens: Leo har också en ung vacker nièce, Marhe (Karin Molander), som både delar hans intresse för skalbaggar och kan laga en gudomlig får i kål.

I dag är det svårt att ta den här komedin på allvar, men den innehåller ändå en del ljusglimtar som de hjälpinsatser vännen i familjen, den prillige och lätt tankspridde professor Sidonius (Torsten Hammarén) försöker göra.

Det mesta känns dock som filmhistoria.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^