Bilar, bilar, bilar

10 september 2010 13:21 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Jan Lööf har ibland anklagats för att i sina bilderböcker och serier skapa pojkvärldar utan flickor och kvinnor. Det här särdraget blir ganska tydligt i bilderboken ”Pelle och Farbror Ottos uppfinning” (En bok för alla, 2010, i original på BonnierCarlsen, 2006). Dock förekommer det i boken en familj på bilutflykt, där det också förekommer en mor och dotter.

Farbror Otto, det är Nikolaus Otto (1832-1891), han som konstruerade explosionsmotorn. Och bilar av alla sorter vimlar det av i den här boken, dessutom också några flygplan. Jan Lööf har ju ofta i sina böcker visat en fascination för motorer och mekaniska uppfinningar, och här får den som är insnöad på det verkligen sitt lystmäte. Också den lööfska finurligheten finns där: bokens Pelle försöker konstruera en bil som går på regnvatten.

Det senare är ett försök från Lööfs sida att också problematisera massbilismen: Vad ska vi göra, när bensinen tar slut? Och hur ska vi hantera de farliga avgaserna?

Lööf till och med problematiserar farbror Ottos uppfinning genom att visa upp en hög av havererade tanks och stridsflygplan mitt bland hus, som kriget har förvandlat till ruiner.

Fast den diskussionen får nog den läsande föräldern själv ta med barnet han eller hon läser för. För, som Jan Lööf (eller snarare bokens Pelle) konstaterar, så har ju ingen lyckats konstruera någon motor som går på vatten: ”Det tekniska – det får någon annan lösa”, säger Pelle avslutningsvis.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^