Folkton och visor med Sofia Karlsson

4 mars 2010 7:31 | Musik, Politik | 2 kommentarer

Jag började lyssna på Sofia Karlsson när hon började göra visplattor, men jag har senare upptäckt att hon egentligen debuterade som folkmusiker och som sångerska i den genren.

Först förra året hittade jag hennes redan 2002 utgivna CD ”Folk Songs” (Amigo AMCD 748) – och fann glädje även i den. Utöver att sjunga spelar hon där härjedalspipa och tvärflöjt och som mycket kompetenta medmusiker har hon Harald Haugaard, viola och violin, Esbjörn Hazelius, sång, cittern och violin, Johan Herdin, tenornyckelharpa, och Leo Svensson, cello.

Musiken på CDn är i huvudsak traditionell svensk folkmusik, men också norskt och danskt material förekommer. Här några spår som särskilt har vunnit mitt gillande: ”Sion klagar”, koral efter Finn-Karin, här dock i bearbetning av Lena Willemark och Eva Rune, ”Polska från Äppelbo”, en traditionell instrumentallåt från Dalarna, ”Om dagen”, en visa, framförd med stämsång, efter Alida Grönlund i Vilhelmina, och så den danska ”2. brudestykke”. ”I denna ljuva sommartid” förekommer i två varianter, av vilka jag mest gillar leksandsvarianten.

”Om dagen” förekommer också på dubbel-CDn med Sofia Karlsson ”Det allra bästa 1999-2009” (Amigo 927, 2009).

Den har uppenbarligen getts ut bland annat för att Sofia har övergett Amigo för ett annat bolag, detta för att Amigo i Bonniers ägo gav allt mindre svängrum åt sina artister. (Nu har Amigo skilts från Bonniers, så vi får väl se vad som händer när det fortsättningsvis åter står på egna ben.)

Den första av de båda CDna, den där ”Om dagen” finns, är en samlingsskiva med material från Sofias olika CD för Amigo. Från Dan Andersson-CDn ”Svarta ballader” kommer till exempel ”Jag väntar” med musik av Gunnar Turesson, ”Omkring tiggarn från Luossa” med musik av Gunde Johansson, ”Jag har drömt” med musik av Sofia Karlsson och så ”Till min syster” vars musik Dan Andersson själv skrev.

Den mer allmänna vis-CDn ”Visor från vinden” har fått bidra med till exempel Peps PerssonsJag spelar för livet”, här med fint folkmusikarr, Mikael WiehesFlickan och kråkan”, Esbjörn Hazelius’ instrumentala ”Valsen till mig” och Fred Åkerströms, Inger Hagerups och Finn KalviksTvå tungor”.

Sofia Karlssons eget material från CDn ”Söder om kärleken” visar sig hålla påfallande bra i jämförelse: ”Dina händer Göteborg”, ”Visa till kärleken”, ”Skärmarbrink” och ”Stjärnor över Asahikawa”.

Är ni inte tidigare förtrogna med Sofia Karlssons sångkonst, är den här första CDn en inte oäven introduktion, och har ni som jag alla originalskivorna, finns det faktiskt ändå ett skäl att skaffa ”Det allra bästa 1999-2009″: CD nummer två.

Ett och annat på den har visserligen tidigare getts ut på samlingsskivor, till exempel den fina insjungningen av Olle AdolphsonsHelga Andersson” (på Adolphson-CDn ”Dubbeltrubbel”, ”Frid på jord” på julskivan ”Jul i folkton” och den inte riktigt lika lyckade (Nina Ramsbys nya tonsättning) ”Ett gammalt bergtroll” av Gustaf FrödingCornelis Vreeswijk-covern ”Poem, ballader och lite blues – återbesöket”.

Men framför allt innehåller CD 2 en del tidigare inte utgivet material, som verkligen är värt att skaffa. Två sådana fullkomligt suveräna nummer är Thorstein Bergmans tonsättning av Dan Anderssons ”Minnet” och Sofia Karlssons egen ”Näktergalen”.

Fler sådana lyckade, tidigare inte utgivna spår är Cornelis Vreeswiks ”Telegram för Lucidor”, Björn Afzelius’ och Silvio Rodriguez’Sång till friheten”, en politisk sång även om den ibland spelas av dansband, och Lars Forssells och Boris ViansJag står här på ett torg” – även om jag tycker att Ulla Sjöbloms gamla insjungning är ännu ett strå vassare.

Annat, som Anders Glenmarks och Niklas StrömstedtsNär du andas” (med Glenmark själv på bas) är jag inte riktigt lika imponerad av, men den här dubbel-CDn innehåller alltså så pass mycket bra extramaterial att den är värd pengarna även för den som har de flesta av Sofia Karlssons plattor.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^