Efter avregleringen: receptfria läkemedel stiger kraftigt i pris

18 januari 2010 11:39 | Politik | 3 kommentarer

I ekonomidelen av Dagens Nyheter finns i dag (18 januari 2010) en intressant artikel om avregleringen av försäljning av receptfria läkemedel, ”Priserna höjdes vid avreglering”. Ettarubriken talar rent av om ”Chockhöjning”.

Priset på Panodil Zapp har sålunda höjts med 25 procent, priset på hostmedicinen Theracough med 47 procent. Av Apotekets 50 mest sålda receptfria läkemedel höjdes priserna på ett trettiotal produkter mellan januari och oktober 2009. Det är väl inte allt för långsökt att av detta dra slutsatsen att det kan finnas ett visst samband med att läkemedelsbolagen anpassade prisnivån till det som genomfördes 1 november 2009, avregleringen av marknaden för receptfria läkemedel. Då fick nämligen drygt 3000 livsmedelsbutiker och bensinstationer möjlighet att börja sälja huvudvärkstabletter, nässprejer och hostmediciner.

Vad de här häftiga prishöjningarna beror på lyckas heller inte DN leda i bevis mer än, åtminstone delvis, i ett fall: Efter krav från Läkemedelsverket ersattes Alvedon 500 milligram 30-pack med en mindre förpackning om 20 tabletter. Företaget skyller här på att förpackningskostnaderna är större för mindre förpackningar, men detta kan ändå inte förklara prishöjningen på 39 procent.

När jag går till min Konsum-butik och handlar, finns det numera på vägghyllan bakom kassan också ett litet sortiment av receptfria läkemedel, ett faktiskt skrattretande litet sortiment. Just av det kommer jag nog aldrig att handla, i varje fall inte på Konsum.

Jag har fortlöpande ärende till Apoteket för att fylla på mitt förråd av receptbelagda läkemedel, och jag passar naturligtvis samtidigt på att handla även de receptfria läkemedel jag har behov av. Och jag väljer då att handla i ett av de fortfarande statliga apoteken, Apoteket Kronan på Svartbäcksgatan.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^