Äppelros

13 juli 2008 15:36 | Trädgård | Kommentering avstängd

Jag har genom åren beställt (från Cedergrens i Råå) och planterat ett stort antal gammaldags buskrosor. Ett exempel är Äppelros (Rosa eglanteria/rubignosa), även kallad Lukttörne, Vinros och Ängeltorn.

Jag har misslyckats med flera exemplar. Först planterade jag den i ett stakethörn, där det brukade klättra över ungar – den bildar ogenomträngliga, taggiga snår, som lockar småfåglar men inte barn. Tyvärr växer det en stor tall strax intill, så den plantan dog. Sen valde jag att sätta plantor på ömse sidor om det vi kallar syrengrinden men misslyckades, två gånger, på den sida, där det också växer en stor lönn.

Men plantan på höger sida om grinden rotade sig och trivdes, har nu brett ut sig ordentligt och blommar. Den har redan tagit några meter av änden på rabatten i besittning och kan få en ännu större vidd, fyra meter. Den är redan nu längre än jag men torde växa ännu mer också på höjden, upp till tre meter. Och så är den översållad av stora och ljuvligt äppeldoftande, en smula törnroslika blommor: rosa blad med en ljusare ring in mot mitten, där de gula ståndarna finns. Blomningstiden är juni och juli. Sedan ger den härligt röda nypon.

Äppelrosen finns, utöver i Europa, i nordvästra Afrika samt i Turkiet och Kaukasien. I vår egen kultur är den säkert belagd 1551, men den omtalades av Albertus Magnus redan på 1200-talet och är säkert ännu äldre.

Den här rosen rekommenderas särskilt för den som likt oss har stora ytor med inslag av naturtomt till sitt förfogande. Dess krav på jordens kvalitet står i samklang med vad som finns på en naturtomt.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^