Visor kring Roslagens sjöfartsminnen

1 juli 2008 12:47 | Musik | Kommentering avstängd

Roslagens sjöfartsminnesförening driver Roslagens sjöfartsmuseum på Väddö. Öregrund, där jag håller till under sommarhalvåret, ligger längre norrut men är också det en del av det Roslagen, vars inbyggare fordomdags gav sig ut på långväga färder till havs. Även Åland hör självfallet till samma utåtvända innanhav.

Den CD Roslagens sjöfartsminnesförening gav ut 2006 (en del av materialet finns tidigare på skiva), ”Saltstänk & bränningar. Traditionsrika visor från kust och hav” (RSCD 002), är därför långt ifrån så roslagsinriktad som man skulle kunna tro. Många av låtarna är sea shanties, framförda på engelska av försångaren Derek Hudson. Några av de här engelskspråkiga sångerna kommer mycket långväga ifrån; det främsta exemplet är ”Shenandoah”.

Bland dem som med körsång backar upp Derek Hudson finns till exempel Cacka Israelsson, och även på solistsidan är den här skivan kändistät. Egna nummer gör skådespelarna Bengt-Åke Varg, John Haryson och Tor Isedal och så Ewa Roos, som ju primärt är sångerska.

Och bland de uppbackande musikerna hittar man till exempel Sone Banger och Bengan Jansson på dragspel, Sture Åkerberg på bas och Anders Dahl på fiol.

Som väntat hittar man på en skiva av den här karaktären ett antal sånger av Evert Taube: ”Calle Schewens vals” och ”Möte i monsunen” med Bengt-Åke Varg och ”Eldarevalsen” med John Harryson. Inte når de här tolkningarna mäster Taubes egen nivå, ej heller sonens, Sven-Bertils, men det är ändå kul med omväxling.

Annat som är trevligt att lyssna på är Dan AnderssonsJungman Jansson”, ”Han hade seglat för om masten” (som ju blev schlager på sin tid) och den gamla visan ”Adjö, farväl för sista gång” med John Harrysson, Erik Axel Karlfeldts och Robert NorrbysSvarta Rudolf” med Tor Isedal och så Lennart ”Pim-Pim” FalksEn kocka på ångbåten Rullaren” med Ewa Roos.

Naturligtvis finns det ett stänk av nostalgi och romantik över en skiva av det här slaget. Men so what, när platsen där man sitter och lyssnar är glasverandan på ett gammalt sjömansboställe i Roslagen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^