Melodikrysset nr 20 2007

19 maj 2007 12:08 | Musik, Ur dagboken | 27 kommentarer

I dag hade jag ordentliga problem med några av frågorna. Efter mycket googlande kom jag till slut fram till att den brittiska gruppen med ”Doctor, Doctor” hette Thomson Twins. Motsvarande svårigheter hade jag med svenska gruppen Atomic Swing, de med ”Callboy”.

Då hade jag betydligt lättare att identifiera Madonna i Andrew Lloyd Webbers och Tim Rice’s ”Evita”.

Inte heller hade jag svårt att identifiera Nat King Coles sång på spanska i ”Maria Elena”.

Jag kom med hjälp av ledbokstäverna fram till att den sökta uppmaningen var svara, men det dröjde märkvärdigt länge innan jag kom på inledningsraden ”Michelangelo, kan du svara då” ur Björn Skifs’ gamla hit; ibland står det stilla i huvudet.

Därmed är vi inne på svenska schlager.

Krysset började för övrigt med en sådan, Lotta Engberg med ”Kär och galen” – inte särskilt svårt.

Och går vi till den äldre schlagerrepertoaren, var det ännu lättare. Jag kom till exempel genast ihåg den gamla slagdängan ”Nu ska vi opp, opp, opp / opp på den gryende kärlekens topp, topp, topp”. Och det är klart att jag vet att Ada förekommer i Lasse Dahlqvists ”Engelska flottan har siktats vid Vinga”. Och att den vädjan som finns i ”Anna, du kan väl stanna” riktas till Anna. Och visst minns jag ”Göta Kanal” – men dess värre kommer jag just nu inte i håg vem eller vilka som sjöng den, vilket jag ju heller inte behöver veta för kryssets skull.

Topplistestatus hade väl också på sin tid Owe Thörnqvists ”Titta, titta”.

Den var bra, men ännu mer älskar jag Olle Adolphsons ”Nu har jag fått den jag vill ha”.

Jag har ju då och då markerat avstånd till melodifestivalmusiken, men Sarah Dawn Finer – här i ”Fool In Love” – är faktiskt en artist värd att lyssna på.

Jag kan tänka mig, att många kan ha haft svårigheter att identifiera Emerich Kálmáns operett ”Grevinnan Maritza”. Just det klarade jag snabbt, men jag fick grunna ett bra tag, innan jag kom på, att den av Eldeman efterlysta uppmaningen, med reservation för den exakta ordalydelsen, är kom till Varasdin (OBS! inte Varastin som jag först råkade skriva).

Nu ska jag gå till Konsum och handla, och sen ska jag städa huset. Birgitta klipper gräsmattan.

***

Söker du något svar till senaste Melodikrysset? Prova då att i stället trycka på Blog ovan eller att gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se. Sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^