IOGT-rörelsen har vind i seglen

16 maj 2007 16:41 | Mat & dryck, Politik | 6 kommentarer

Dagens Upsala Nya Tidning (16 maj 2007) har rubriken IOGT-rörelsen har vind i seglen. Underrubrik: Medlemsökning. Juniorförbundet ökar mest.

På tre år har IOGT-familjen i Uppsala län mer än fördubblat sitt medlemstal och ökat från drygt 2.000 till nästan 4.500 medlemmar. Juniorförbundet för ungdomar upp till 14 år har ökat mest, från 636 till 1.209 medlemmar, framgår det av artikeln.

Vad jag känner till, är det här inte unikt för just Uppsala län. IOGT har vind i seglen över hela landet, inte minst bland ungdomarna.

Jag är, även om jag var oorganiserad helnykterist ganska långt upp i mina unga år, i dag alkoholkonsument: dricker vin till maten på helgerna, tar tillsammans med hustrun en kall Dry Martini efter fredagsbastun, säger inte nej till cognac.

Ändå gläds jag uppriktigt över nykterhetsrörelsens framgångar, och den som tror att jag skriver det därför att vår dotter Kerstin arbetar inom IOGT/NTO drar fel slutsats.

Jag tror att det är värdefullt att det finns en stark och växande motkraft mot den mycket expansiva drogkultur, som präglar vårt samhälle. En särskilt viktig insats är det att åtminstone fördröja alkoholdebuten för ungdomar mitt i den galopperande puberteten; de hormonstormar som präglar ens liv i den åldern kan vara svåra nog att hantera redan utan sprit. UNF bidrar till detta genom att tillhandahålla ett alternativ.

Det ligger säkert aktningsvärda arbetsinsatser bakom trendbrottet för medlemsutvecklingen inom nykterhetsrörelsen och då särskilt för dess ungdomsgren. Men jag tror också, att just ungdomar gärna söker sig till sådant som alternativa sätt att leva och äkta engagemang.

UNF har allt detta, erbjuder inte ens karriärmöjligheter med hög lön i slutändan.

Kanske något för SSU att lära av – om målet är att åter bli en riktig folkrörelse för unga människor?

Pressgrodor

16 maj 2007 16:09 | Citat | 2 kommentarer

Hittat i Journalisten nummer 15 2007:

”Kvinnor friskare bland många män”

SVT-text

Nya problem med fastighetskatten

Rubrik i Upsala Nya Tidning

Hittat själv – bildtext i Upsala Nya Tidning 16 maj 2007:

”Sylvie-Ann Larsson är 23 och nykterist sedan hon var tolv år.”

Men dess förinnan söp hon?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^