Melodikrysset nr 20 2007

19 maj 2007 12:08 | Musik, Ur dagboken | 27 kommentarer

I dag hade jag ordentliga problem med några av frågorna. Efter mycket googlande kom jag till slut fram till att den brittiska gruppen med ”Doctor, Doctor” hette Thomson Twins. Motsvarande svårigheter hade jag med svenska gruppen Atomic Swing, de med ”Callboy”.

Då hade jag betydligt lättare att identifiera Madonna i Andrew Lloyd Webbers och Tim Rice’s ”Evita”.

Inte heller hade jag svårt att identifiera Nat King Coles sång på spanska i ”Maria Elena”.

Jag kom med hjälp av ledbokstäverna fram till att den sökta uppmaningen var svara, men det dröjde märkvärdigt länge innan jag kom på inledningsraden ”Michelangelo, kan du svara då” ur Björn Skifs’ gamla hit; ibland står det stilla i huvudet.

Därmed är vi inne på svenska schlager.

Krysset började för övrigt med en sådan, Lotta Engberg med ”Kär och galen” – inte särskilt svårt.

Och går vi till den äldre schlagerrepertoaren, var det ännu lättare. Jag kom till exempel genast ihåg den gamla slagdängan ”Nu ska vi opp, opp, opp / opp på den gryende kärlekens topp, topp, topp”. Och det är klart att jag vet att Ada förekommer i Lasse Dahlqvists ”Engelska flottan har siktats vid Vinga”. Och att den vädjan som finns i ”Anna, du kan väl stanna” riktas till Anna. Och visst minns jag ”Göta Kanal” – men dess värre kommer jag just nu inte i håg vem eller vilka som sjöng den, vilket jag ju heller inte behöver veta för kryssets skull.

Topplistestatus hade väl också på sin tid Owe Thörnqvists ”Titta, titta”.

Den var bra, men ännu mer älskar jag Olle Adolphsons ”Nu har jag fått den jag vill ha”.

Jag har ju då och då markerat avstånd till melodifestivalmusiken, men Sarah Dawn Finer – här i ”Fool In Love” – är faktiskt en artist värd att lyssna på.

Jag kan tänka mig, att många kan ha haft svårigheter att identifiera Emerich Kálmáns operett ”Grevinnan Maritza”. Just det klarade jag snabbt, men jag fick grunna ett bra tag, innan jag kom på, att den av Eldeman efterlysta uppmaningen, med reservation för den exakta ordalydelsen, är kom till Varasdin (OBS! inte Varastin som jag först råkade skriva).

Nu ska jag gå till Konsum och handla, och sen ska jag städa huset. Birgitta klipper gräsmattan.

***

Söker du något svar till senaste Melodikrysset? Prova då att i stället trycka på Blog ovan eller att gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se. Sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

27 kommentarer

  1. Hej!
    Varasdin är orten…med ”d”…
    mvh
    Gunnar B

    Comment by Gunnar Bergquist — 2007 05 19 13:17 #

  2. Till Gunnar B: OK, jag rättar.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 19 14:27 #

  3. Tack för hjälpen med Operettfrågan i dagens melodikryss. Hade hjälp av vår granne som kommer ifrån Lettland. Grevinnan löste hon snabbt, svårare med den geografiska platsen, men m.hj. av din blogg så löstes allt. Tusen tack! Från Vidsel i norrbotten.

    Comment by Lena Ek — 2007 05 19 16:25 #

  4. Hej ! Tack för den lösningen. Vi klarade inte evita och Madonna, men du är en klippa, du inte bara löser melodikryss du städar också.
    mvh Ann-Charlotte

    Comment by Ann-Charlotte — 2007 05 20 10:53 #

  5. Hej och tack för hjälpen med VARASDIN

    Comment by Barbro Boije — 2007 05 20 11:12 #

  6. Men hallå! Att googla för att få hjälp med krysset är väl OK men att lägga ut alla rätta svar, är inte det lite ”fuskigt”? Nej, jag kunde inte heller ”Varasdin” och hoppades hitta svaret i datorn – jag kunde inte drömma om att hitta ett helt facit! Vad säger Anders Eldeman om detta?

    Comment by Kerstin Hellberg — 2007 05 20 12:27 #

  7. Till Kerstin Hellberg: Jag delar som sagt inte själv i tävlingen – sänder aldrig in några kryssvar. Om andra vill kolla mina svar, får de gärna göra det. Du behöver ju inte göra det, om du inte vill.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 20 12:59 #

  8. Tack, tänk att det är lika svårt för min generation (60+) att fixa svaren på modernare popgrupper och artister.

    Det är tur vi har ynglingen Enn Kokk!

    Thorwald Nybom Sollentuna

    Comment by Thorwald Nybom — 2007 05 20 13:14 #

  9. Till Thorwald Nyblom: Själv fyller jag 70 den 19 juni.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 20 13:37 #

  10. Jag tycker att det är bra att Du skriver om melodikrysset. Själv löser jag ej det men hjälper en granne med det samt skickar in via nätet åt henne. Jag försöker att själv komma på svaren med hjälp av de ledtrådar hon ger mej, sen går jag in och tittar på din du skrivit.

    Comment by Carina — 2007 05 20 15:02 #

  11. Till Carina: Tack! I ett avseende tror jag jag är lite ovanlig. Dels har jag, eftersom jag snart fyller 70 år, en mycket omfattande kunskap om den äldre delen av den musik, som förekommer i melodikrysset. Dels – och det är väl det som är det ovanliga, när man snart är 70 – har jag försökt hänga med också i det någorlunda färska inom pop- och rockmusik.

    Naturligtvis finns det sådant jag går bet på; även jag tvingas googla. Kanske är jag där ibland lite mer slängd än många andra på att hitta rätt svar. Jag ser ju, när jag kollar de googlefrågor, som har lett folk till min blogg, att många har hamnat där mer på grund av tur än på grund av skicklighet – deras frågor är oprecisa, har fel kombination av sökord och annat sådant.

    Men jag hjälper gärna till, i den mån jag kan.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 20 15:21 #

  12. Av en slump när jag sökte på ”svensk operett grevinnan” kom jag till er sida.
    Aha, fler som ”fuskar ” på nätet tänkte jag, hihi.
    Så ni har en hel klubb, fniss.
    Jag började nätkryssa i vintras, kan inte vara utan nu.
    Tack för hjälpen med Varasi..ja ni vet.
    Hälsningar Jane, Gotland

    Comment by jane — 2007 05 20 21:15 #

  13. Till Jane: Jag är inte ”ni” med någon. Jag tilltalas ”du”.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 20 21:24 #

  14. Med tanke på alla kommentarer så tror jag nog Jane riktar sitt ni till dem som har gjort kommentarerna och för en som hamnar här av en slump ser det ju verkligen ut som en organiserad melodikrysslösarklubb och inte ett enmanskåseri.

    Comment by Bo Strömberg — 2007 05 21 0:17 #

  15. Jag tyckte, att det var roligt, när man kunde börja lösa krysset på nätet. Nu anser både jag och andra med mig, att du förstör det roliga med att skriva ut facit. Vi vill lösa det själva, visserligen med hjälp av varandra och med uppslagsverk och/eller google. Nu tävlar vi mot alla, som har använt ditt facit och det förtar det roliga. Jag förstår inte, varför du gör så. Skicka in dina svar i stället.
    Hälsningar Iréne

    Comment by Iréne Jonsson — 2007 05 21 0:20 #

  16. …det är ojust sa hon som aldrig vunnit…

    Comment by lars-erik hallenfur — 2007 05 21 0:47 #

  17. Kära Irene; Krysset gör vi väl mest för vår egen träning, utveckling, övning osv. Om nu Enn delger oss detta eminenta ”facit” är det väl utmärkt. Tack Enn ! Vill man inte kolla gör man inte det. Är man sen orolig att vinstchansen minskar tack vare att ett visst antal fuskar….!? Ja visst, men hur stor är den oavsett. Kanske fler svar leder till fler priser, på sikt !?

    Comment by urban wirzén — 2007 05 21 1:05 #

  18. Hej!
    Äntligen fick jag svar på det jag trodde att visan heter ”Nu har jag fått den jag vill HA”.
    Som jag har letat……och så hittade jag din sida! Återkommer säkert fast vi brukar klara av krysset varje lördag.

    Comment by Birgitta — 2007 05 21 12:58 #

  19. Till Birgitta: Olle Adolpson har jag praktiskt taget allt av på CD – jag har följt honom ända sen hans debut. Så för mig var det här ingen svår fråga. Roligt att få hjälpa till.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 21 13:13 #

  20. Så kul att hitta ett forum för Melodikrysset. Jag har löst det i princip varje lördag sedan tillkomsten.
    Om det gäller musiktitel, artist osv brukar jag gå in på cdon.com. Nu senast sökte jag på ”Callboy” och fick fram Atomic Swing. Likaså chansade jag på Twins och fick fram att Thomson Twins hade låttiteln Doctor, doctor.
    Man måste googla för minnet sviker ibland vid min ålder (snart 72).

    Comment by Lisbeth Johansson — 2007 05 21 16:47 #

  21. Visst är det väl fullkomligt frivilligt att lösa melodikrysset och att leta efter svaren var man vill? ”Vinnarna” dras väl som alltid.
    Det intressanta och kanske en aning skrämmande är att melodikrysset väcker så mycket större intresse än andra och betydligt intressantare saker som brukar stå på den här bloggen. Massor med olika inlägg i stället för de långa gräl mellan några få personer som brukar uppstå när det handlar om politik. Kan vi lära oss något annat av det än att politik är tråkigt?
    Möjligen att om man vill lösa krysset på egen hand så får man låta bli att gå till Enns blogg.

    Comment by Hans O — 2007 05 21 16:49 #

  22. En och annan, som har hamnat här genom Melodikrysset, läser nog också en del av det andra, det som Hans O Sjöström vill lyfta fram.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 21 16:56 #

  23. Vi är ett gäng på Posten som försöker lösa melodikrysset med blandad framgång, men Vi försöker att hjälpa varandra med problem som uppstår. Operetter är inte våran starka sida så Vi tackar för informationen.

    Comment by Roland Lidköping — 2007 05 21 21:47 #

  24. Hej Enn! (Och övriga bloggare)
    Intressanta åsikter om melodikrysslöningen utlagd på nätet…jag var väl inte först och vad jag ser definitivt inte sist att ifrågasätta din utläggning av de rätta svaren. Numera går jag in ibland för att se om jag kan komma på dig med något fel…som nu med Varasdin, men, min iritation över gratislösningen har dock mattats.
    Din förmodan att ett och annat inlägg av övrig art slinker med på läslistan stämmer i alla fall på mig; trots att jag definitivt inte står på den vänstra kant som är din hemvist gillar jag att bryta mina åsikter mot dina, som jag tycker är väl formulerade, sansade och raka.
    En stilla undran dock: Hur känns det att Mona blev statsminister efter din salva tidigare?
    mvh
    Gunnar B

    Comment by Gunnar Bergquist — 2007 05 21 23:23 #

  25. Till Gunnar Bergquist: Jag har ju inte gjort anspråk på att vara allvetare, stretar bara på efter bästa förmåga.

    Jag tål att bli besegrad också, som, för att i din efterföljd byta ämne, i fallet Mona. Men statsminister var det ju inte hon blev; där är det du som har fel.

    Blir hon det i sinom tid, får vi väl ändå hoppas att det går bra.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 22 9:00 #

  26. Oj! Statsminister!
    En freudiansk felskrivning av värsta sort! Jag får skylla på den sena timmen.
    Emellertid kunde man ju tro att den rödgröna sörjan faktiskt sutte vid makten – pressen har ju rapporterat att de partierna ”satsar pengar” på än det ena och än det andra när det i själva verket är skuggbudgetar man talar om.
    Men, vi har väl den press vi förtjänar oxo.
    Gunnar B

    Comment by Gunnar Bergquist — 2007 05 22 23:34 #

  27. Till Gunnar Bergquist: Nå ja. Vi gör alla våra fel. Jag blandade, sist, i mitt minne ihop ett ”t” med ett ”d”.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 23 8:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^