Med hjärtat till vänster

14 maj 2007 21:28 | Musik, Politik | 4 kommentarer

När jag för en tid sen var på distriktskongress med socialdemokraterna i Uppsala län, fick jag och alla andra deltagare var sitt exemplar av LOs Första maj-CD, ”Med hjärtat till vänster” (LO / Red Voices SAT 041, 2007). Skivan är ett piggt initiativ, som jag hoppas får efterföljare.

Att Stefan Sundström har hjärtat till vänster vet vi sen tidigare. Den låt han har skrivit för den här CDn, ”Nog fan finns det pengar”, är uttalat politisk, dessutom så bra när det gäller både text och musik, att den har utsikter att bli en klassiker i sitt slag. Sundström sjunger låten tillsammans med Fjodor Eriksson, och de kompas och köras av ett gäng mycket kompetenta musiker; Johan Johansson, ofta förekommande tillsammans med Sundström, är ett exempel.

För mig är vissångerskan och singern-songwritern Sanna Carlstedt en ny bekantskap, en intressant ny sådan. Hon bidrar med tre låtar, ”Den ovissa framtiden”, ”Vandringsvisa” och ”Hallelujah – en schlagerpsalm för kapitalismen”. Mitt intryck av texterna när jag lyssnar på dem – jag har inte haft tillgång till utskrifter – är att de bitvis kunde ha behövt lite mer finslipning, men de är tillräckligt bra för att väcka intresse för en fortsättning.

För den här mini-CDns avslutning, ”Det nya arbetarpartiet”, står Roland Jansson. Hans text är hårtslående, bitvis brutal, även med blasfemiska inslag. Den framför han som ett slags märklig, rimmad och en smula långsam rap utan beledsagande musik.

”Med hjärtat till vänster” finns tillgänglig bara genom LO.

Sing Out # 1 2007

14 maj 2007 16:13 | Musik, Politik | 2 kommentarer

Till det som gläder mig varje gång jag får dem är nya nummer av den radikala amerikanska folkmusiktidskriften Sing Out!. Det senaste numret, 1 / 2007, utgör inget undantag. Där finns till exempel artiklar om Earl Scruggs och om svenska Väsen. Där finns, som vanligt, en av de största och mest kompetent skrivna recensionsavdelningarna om folkmusik och näraliggande genrer i USA och övriga världen. Och där finns text, noter och ackord plus introduktioner till 20 gamla och, mest, nya sånger.

Om man som jag väljer prenumeration i form av basic membership, får man också med varje nummer en CD, som innehåller inspelningar av de låtar, som publiceras i numret. Inspelningarna är hämtade från original-CD, och Sing Out!-urvalet funkar således som en kick att skaffa original-CDna, ofta med artister som man tidigare inte har lyssnat på. Jag har fått oerhört många värdefulla impulser den här vägen.

Det här numrets låturval hör till de bästa på länge. Fan, vad mycket bra musik det finns!

Den första låten på CDn är en kär gammal bekanting, Pete SeegersWaist Deep in the Big Muddy”, skriven under vietnamkriget. Att den återpubliceras nu har förstås att göra med att dess skildring av militär stupiditet har fått ny aktualitet under det pågående irakkriget:

Waist Deep In the Big Muddy

Text och musik: Pete Seeger, 1967

It was back in nineteen forty-two,
I was a member of a good platoon.
We were on maneuvers in Louisiana
One night by the light of the moon.
The captain told us to ford a river,
That’s how it all begun.
We were — knee deep in the Big Muddy,
But the big fool says to push on.

The Sergeant said, ”Sir, are you sure,
This is the best way back to the base?”
”Sergeant, go on! I forded this river
About a mile above this place.
It’ll be a little soggy but just keep slogging.
We’ll soon be on dry ground.”
We were — waist deep in the Big Muddy
And the big fool says to push on.

Well, the Sergeant said, ”Sir, with all this equipment
No man will be able to swim.”
”Sergeant, don’t be a Nervous Nellie,”
The Captain said to him.
”All we need is a little determination;
Men, follow me, I’ll lead on.”
We were — neck deep in the Big Muddy
And the big fool says to push on.

All at once, the moon clouded over,
We heard a gurgling cry.
A few seconds later, the captain’s helmet
Was all that floated by.
The Sergeant said, ”Turn around men!
I’m in charge from now on.”
And we just made it out of the Big Muddy
With the captain dead and gone.

We stripped and dived and found his body
Stuck in the old quicksand.
I guess he didn’t know that the water was deeper
Than the place he’d once before been.
Another stream had joined the Big Muddy
About a half mile from where we’d gone.
We were lucky to escape from the Big Muddy
When the big fool said to push on.

Well, I’m not going to point any moral;
I’ll leave that for yourself
Maybe you’re still walking, you’re still talking
You’d like to keep your health.
But every time I read the paper
Them old feeling come on;
We’re — waist deep in the Big Muddy
And the big fool says to push on.

Waist deep in the Big Muddy
And the big fool says to push on.
Waist deep in the Big Muddy
And the big fool says to push on.
Waist deep! Neck deep!
Soon even a tall man’ll be over his head,
We’re waist deep in the Big Muddy
The big fool says to push on!

Den som vill skaffa den här sången med Pete Seeger själv kan skaffa originalinspelningen, som finns på ”Waist Deep in the Big Muddy” (Columbia LP 57311, 1967, på CD 1994.) Den finns också på urvals-CDn ”The Essential Pete Seeger” (Columbia Sony 92835).

Men tillbaka till Sing Out!.

Ett slags koppling till Pete Seegers låt finns det väl i att som spår två på den medföljande CDn lägga Tim O’Briens apokalyptiska ”When This World Comes to an End”, också musikaliskt snygg och suggestiv.

OdettasOdetta Gordons – gospel ”Keep On Movin’ It On” har jag tidigare, på CDn ”Gonna Let It Shine”; recension hittar du ovan under Kulturspegeln, Musik. Det finns så mycket hoppfull kampanda hos henne:

If you can’t fly, run
If you can’t run, walk
And if you can’t walk, crawl

På det följer två slags blues.

För det första ”It Calls Me” med Wade Schuman, som praktiserar tuvansk strupsång på blues.

För det andra David Brombergs vädjan ”Try Me One More Time”, en blues i Mississippi John Hurts anda, särskilt hörvärd genom sin härliga blandning av slidegitarr och fingerpicking.

En av mina gamla favoriter, Alice Gerrard, åstadkommer tillsammans med Tom Stauber och Brad Leftwich underbar stämsång i en traditionell låt, ”O & K Train”.

Mer hörvärd traditionell musik bjuder Ernest Stoneman på i ”Sweet Sunny South”, hämtad från Smithsonian Folkways-CDn ”Masters of the Old-Time Country Autoharp”.

Sara GreysOld Smokey” är en ganska annorlunda variant av den gamla sången; hon har hämtat den från Roscoe Holcomb, en Folkways-legendar som numera också finns på CD från Smithsonian Folkways.

Sångerna i Sing Out! är ingalunda hämtade bara från USA.

Ett exempel är ”Alinum” med Daniel Jatta, gambian men bosatt i Sverige. Han spelar akonting, en senegalesisk föregångare till den amerikanska banjon.

Ett annat är den fransk-kanadensiska gruppen Madrigala med ”Tourdion”. Madrigala bjuder på helt underbar stämsång, och den traditionella musiken kryddas med hetsande moderna jazzrytmer.

Väsen från Sverige bidrar med ”Hasse A’s”, en polska med walesiska rötter. Underrubriken på Bill Snyders stora presentationsartikel om Väsen lyder: It Don’t Mean a Thing if It Ain’t Got That Swäng. ”Hasse A’s” har i hög grad ”that swäng”.

Från Sverige vänder vi oss därefter mot Iran. Gruppen Niyaz framför på persiska en låt, som på engelska kallas ”The Hunt”.

Back to the US!

Äkta paret Jenny Whiteley och Joe Wright exekverar på banjo och mandolin den aprittande smittsamma melodin ”Banjo Girl”.

Och vilken fröjd att lyssna på Earl Scruggs’ på banjo, assisterad av Lester Flatts, i ”Cripple Creek”!

Sing Out! vore inte Sing Out!, om inte en del av texterna vore politiska.

I min gamla sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred” (Prisma, 1970) hade jag med den amerikanska sången ”Passing Through”, i min egen svenska version ”Och livet drar förbi”. En bearbetning eller kanske snarare en avlägsen släkting finns nu i Sing Out! – även den kallas ”Passing Through”. Den har en viss grundstruktur och delar av refrängen gemensamma med föregångaren men låter musikaliskt annorlunda. I det här fallet handlar texten om framtiden och barnen.

En intressant text om ett kapitel i amerikansk krigshistoria är George Wirths långa och tänkvärda låt om koreakriget, ”Eisenhower Summer, 1952”.

Ännu fler sånger, till exempel Claudia SchmidtsQuiet Way”, vore värda några uppskattande rader, men det kan väl räcka med smakproven ovan.

Mer om nya och gamla nummer samt information om prenumeration hittar du här.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^