IOGT-rörelsen har vind i seglen

16 maj 2007 16:41 | Mat & dryck, Politik | 6 kommentarer

Dagens Upsala Nya Tidning (16 maj 2007) har rubriken IOGT-rörelsen har vind i seglen. Underrubrik: Medlemsökning. Juniorförbundet ökar mest.

På tre år har IOGT-familjen i Uppsala län mer än fördubblat sitt medlemstal och ökat från drygt 2.000 till nästan 4.500 medlemmar. Juniorförbundet för ungdomar upp till 14 år har ökat mest, från 636 till 1.209 medlemmar, framgår det av artikeln.

Vad jag känner till, är det här inte unikt för just Uppsala län. IOGT har vind i seglen över hela landet, inte minst bland ungdomarna.

Jag är, även om jag var oorganiserad helnykterist ganska långt upp i mina unga år, i dag alkoholkonsument: dricker vin till maten på helgerna, tar tillsammans med hustrun en kall Dry Martini efter fredagsbastun, säger inte nej till cognac.

Ändå gläds jag uppriktigt över nykterhetsrörelsens framgångar, och den som tror att jag skriver det därför att vår dotter Kerstin arbetar inom IOGT/NTO drar fel slutsats.

Jag tror att det är värdefullt att det finns en stark och växande motkraft mot den mycket expansiva drogkultur, som präglar vårt samhälle. En särskilt viktig insats är det att åtminstone fördröja alkoholdebuten för ungdomar mitt i den galopperande puberteten; de hormonstormar som präglar ens liv i den åldern kan vara svåra nog att hantera redan utan sprit. UNF bidrar till detta genom att tillhandahålla ett alternativ.

Det ligger säkert aktningsvärda arbetsinsatser bakom trendbrottet för medlemsutvecklingen inom nykterhetsrörelsen och då särskilt för dess ungdomsgren. Men jag tror också, att just ungdomar gärna söker sig till sådant som alternativa sätt att leva och äkta engagemang.

UNF har allt detta, erbjuder inte ens karriärmöjligheter med hög lön i slutändan.

Kanske något för SSU att lära av – om målet är att åter bli en riktig folkrörelse för unga människor?

6 kommentarer

  1. Jag tycker mej minnas att du skrev i AiP en gång att du brukade köpa whisky i Systemet intill 68:an och ta en rejäl jamare på helgen – men aldrig under veckan – och att du också har skrivit att du (eller kanske B) brukar krydda brännvin. Har du slutat med dessa utsvävningar? undrar vännen Jesper.

    Comment by Jesper — 2007 05 16 20:55 #

  2. Till Jesper: Nej, jag har inte blivit helnykterist, och jag markerade ju också detta i det jag skrev om IOGT. 68an hade ju, och har fortfarande, Systembolaget som granne, vilket gjorde det bekvämt att under lunchrasten på fredag köpa ut whisky eller vad man nu behövde.

    Att krydda brännvin med örtkryddor ur den egna kryddgården är en av Birgittas hobbies. Den sortens kryddat brännvin dricker man knappast i några större mängder. Ett par sorter i små spetsglas, till exempel till midsommarsillen, är ungefär lagom.

    Avhållsamhet i veckorna tillämpar jag fortfarande. Det är en mycket bra princip. Den som dricker ständigt vänjer snart kroppen, så att den inte längre säger stopp, när det egentligen är nog.

    Men allt det här hindrar inte, att jag har en mycket välvillig inställning till nykterhetsrörelsen, särskilt till dess framgångsrika arbete bland unga.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 16 21:07 #

  3. Hej, Enn Kokk! Det var uppfriskande att hitta en sån kille på nätet. Herre Gud vad Du har varit med om mycket. Och är alltfort, tydligen.
    Jag ska ta mig tid att läsa på lite till om Dig. Men först måste jag kommentera Din lösning av melodikrysset:
    Snälla, gör det inte så enkelt för oss vanliga kryssare, som vill ha en utmaning varje lördag med Eldeman. Visst kan vi blunda för Din lösning men ändå…
    Du förstår nog. Kom gärna med lösningen när det är för sent att skicka in den.
    Lycka till även i fortsättningen med Ditt bloggande och det andra Du engagerar Dig i.
    I all välmening och med en vänlig hälsning från Ingemar.

    Comment by Ingemar E:son Leek — 2007 05 18 8:54 #

  4. Till Ingemar E:son Leek: Tack för de vänliga orden.

    Som du väl har sett, handlar mina melodikrysskåserier om mina egna mödor med melodikrysset: vad jag kan av egen kraft, vad jag måste googla om, hur jag kom fram till det ena eller det andra. Jag publicerar ju inte svaren à la krysslösning: Vågrätt 1 =

    Men jag vet, både genom kommentarer och sitemeterstatistik, att de här kåserierna har många läsare, vilket väl måste tolkas som ett mått på uppskattning. Mitt intryck är att de flesta av dessa läsare inte gör det för att planka min lösning rakt av utan för att hitta svaret på någon enstaka fråga, där de har kört fast. Och liksom jag själv ibland är tvungen att googla eller använda ett musiklexikon – varför skulle deras besök på min blogg vara av principiellt annorlunda karaktär?

    Till sist: Jag har ju aldrig gjort gällande, att jag skulle ha rätt varje gång. Det har hänt att jag har blivit korrigerad av läsare. Och jag har också någon gång erkänt, att jag inte klarar en fråga – varpå några läsare alltid har brukat höra av sig med det rätta svaret.

    Kom ihåg att det här är en lek. Själva tävlingsmomentet – att sända in rätt lösning – har jag för egen del aldrig ens deltagit i.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 18 9:48 #

  5. Hej Enn,

    Roligt att läsa att IOGT/NTO har en positiv medlemsutveckling. Dels förstås ur ett folknykterhetsperspektiv, men också som ett undantag från folkrörelsernas i allmänhet tynande medlemstal. Det är ju allmänt svårt att få nya medlemmar i våra folkrörelser, och ännu svårare att få medlemmar att bli aktiva och engagerade.

    Inom Hyresgästföreningen region Småland-Blekinge sitter jag med i en projektgrupp där vi utreder just folkrörelseutvecklingen inom vår organisation. Hur bygger vi upp en stark rörelse med kompetens och kvalitet? Hur tillgodoser vi mångfalden? Vilka villkor finns för att vara aktiv? Kan vi hitta nya former för engagemang?

    Faktum är att IOGT/NTO är en av de andra folkrörelseorganisationer som vi valt ut som jämförelseobjekt i vårt projekt. Just därför att vi vet att de är en aktiv organisation, men med samma villkor som de flesta föreningar i dag: Allt färre vill ta på sig ideella förtroendeuppdrag.

    Uppenbarligen har IOGT/NTO något att lära ut till oss andra i Folkrörelse-Sverige (och inte bara SSU), när de nu lyckats vända trenden och få fler aktiva medlemmar – och framför allt bland ungdomarna!

    Comment by Urban Jönsson — 2007 05 22 18:37 #

  6. Till Urban Jönsson: Jo, IOGT/NTO är intressant, eftersom de – i motsats till de flesta gamla folkrörelser – är inne i en trend av positiv medlemsutveckling.

    Jag har själv gissat på att detta, särskilt när det gäller unga, kan ha att göra med en (befogad) reaktion mot vågen av ökad droganvändning. Men rimligen måste nykterhetsrörelsen också ha hittat några organisatoriska grepp, som har bidragit. Kan ingen därifrån ge några tips till de bland folkrörelserna, som fortfarande lever i koma?

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 22 19:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^