Med hjärtat till vänster

14 maj 2007 21:28 | Musik, Politik | 4 kommentarer

När jag för en tid sen var på distriktskongress med socialdemokraterna i Uppsala län, fick jag och alla andra deltagare var sitt exemplar av LOs Första maj-CD, ”Med hjärtat till vänster” (LO / Red Voices SAT 041, 2007). Skivan är ett piggt initiativ, som jag hoppas får efterföljare.

Att Stefan Sundström har hjärtat till vänster vet vi sen tidigare. Den låt han har skrivit för den här CDn, ”Nog fan finns det pengar”, är uttalat politisk, dessutom så bra när det gäller både text och musik, att den har utsikter att bli en klassiker i sitt slag. Sundström sjunger låten tillsammans med Fjodor Eriksson, och de kompas och köras av ett gäng mycket kompetenta musiker; Johan Johansson, ofta förekommande tillsammans med Sundström, är ett exempel.

För mig är vissångerskan och singern-songwritern Sanna Carlstedt en ny bekantskap, en intressant ny sådan. Hon bidrar med tre låtar, ”Den ovissa framtiden”, ”Vandringsvisa” och ”Hallelujah – en schlagerpsalm för kapitalismen”. Mitt intryck av texterna när jag lyssnar på dem – jag har inte haft tillgång till utskrifter – är att de bitvis kunde ha behövt lite mer finslipning, men de är tillräckligt bra för att väcka intresse för en fortsättning.

För den här mini-CDns avslutning, ”Det nya arbetarpartiet”, står Roland Jansson. Hans text är hårtslående, bitvis brutal, även med blasfemiska inslag. Den framför han som ett slags märklig, rimmad och en smula långsam rap utan beledsagande musik.

”Med hjärtat till vänster” finns tillgänglig bara genom LO.

4 kommentarer

 1. Hej Enn
  Det var en rolig överraskning att hitta din blog, och jag ser redan bara med en hastig överblick att jag får avsätta tid till att studera innehållet mer noggrant. Det fanns mycket gemensamma intresseområden förutom de politiska.

  Jag ville bara passa på att tipsa om en skiva och ett förlag jag hittade i min jakt på gamla arbetarsånger.
  Skivan heter ”Songs for political action” och är en helt häpnadsväckande samling av politiska folksånger från tiden mellan 1926-53. Här finner man bland annat Peter Seeger, Almanac singers mm.
  Allt är samlat i en CD-box om 10 skivor a´204 EUR.
  Trots att jag inte hunnit införskaffa den själv, det tillhör inte mina vardagliga inköp med skivor i 2000 kr klassen, så vill jag ändå rekomendera intresserade att undersöka den närmare.
  Förlaget heter Bear Family records och är ett tyskt bolag. Web adressen är: http://www.bear-family.de

  Jag hittade den av en slump när jag sökte efter sången ”Solidarity forever” som Pete Seeger har framfört många gånger. En fantastisk sång.

  Det finns så mycket viktig och bra music som riskerar att försvinna, så min förhoppning är att vi hjälps åt att hålla kunskapen vid liv.

  Hälsningar
  Micael Håkans

  Comment by Micael Håkans — 2007 05 21 16:57 #

 2. Till Micael Håkans: Jag har den här boxen, och jag rekommenderar den verkligen. Jag har också skrivit en del om den, till exempel när jag skrev om den amerikanska sångvänstern under andra världskriget – se Kulturspeglen, Musik.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 21 17:03 #

 3. Hej igen
  Oj oj, vilken fantastisk källa till information och inspiration om arbetarsånger du har samlat ihop och sammanställt!
  Hade jag vetat det innan jag skrev min kommentar…
  Men här ska botaniseras!
  Tänk bara om dessa sånger fanns att tillgå gratis för lyssning på nätet, o vad bra det vore!
  Jag ska tipsa mina vänner som delar detta intresse om dina musiksidor.
  Det som du har skrivit om arbetarsånger och den politiska folkmusiken i vänsterrörelsen, finns den sammanfattad i bokform?
  Om inte så får jag samla in det du har skrivit här, och göra min egen uppslagsbok.
  Återigen, en mycket inspirerande hemsida du skapat.
  /Micke

  Comment by Micael Håkans — 2007 05 28 13:59 #

 4. Till Micael Håkans: Jag har gett ut två sångböcker men för rätt länge sedan, så de går väl bara att få tag på på antikvaritat och på bibliotek: ”Joe Hills sånger” (Prisma, 1969) och ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred” (Prisma, 1970). I dem finns svenska översättningar, originaltexter, noter och ackord, sångingresser (om sångernas tillkomsthistoria) samt bibliografi och diskografi. En del av materialet därifrån – men långt ifrån allt – har jag återpublicerat, ibland också fräschat upp, här på bloggen. Dessutom har jag också publicerat en mängd helt nya sånger under Kulturspegeln, Sångtexter.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 28 14:32 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^