Sommar i P1 med Anders Thornberg

17 juli 2018 4:02 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Den nuvarande rikspolischefen Anders Thornberg gav i dagens ”Sommar” en genomtänkt och redig bild av polisens uppgifter. Han välkomnade regeringens numerära ökning av antalet anställda i polisorganisationen men tyckte, att en del av de uppgifter som i dag åligger polisen borde utföras av andra samhälleliga organ. Viktigt är också att klara förebyggande åtgärder och stärka polisens lokala närvaro. Självfallet ville han även lyfta polislönerna, men där hade han en nödvändig insikt om villkoren på arbetsmarknaden och hur lönesättningen går till.

Thornberg är en långvägare i polisyrket, där han har verkat sedan börjat av 1980-talet. Som vanlig polis började han, egentligen från Halmstad, i Stockholm, där han hade gått i polishögskolan. Han blev, trots eller kanske på grund av sin kritik mot SÄPOs oförmåga att informera, kommunikationschef där och så biträdande generaldirektör och sist chef.

Därifrån plockades han 2018 över till jobbet som rikspolischef.

Han har också fått visa vad han går för.

Under sin tid på SÄPO övertygade han de ansvariga om sin kapacitet. Gripandet i tid av den svenska terroristgrupp, som planerade ett dåd mot danska Jyllands-Posten, tidningen som hade publicerat mohammedkarikatyrerna, förhindrades av den danska polisen men efter tips från svenska SÄPO. Att vi själva i ett annat fall slapp undan ett blodbad i Stockholm city hade dock mer med tur än skicklighet att göra: terroristen i fråga lyckades bara sprängs sig själv i luften.

Men sen kom ju dådet vid Åhléns, det som jag relativt nyligen har skrivit om.

Ändå är det helt uppenbart att den förre chefen för Säkerhetspolisen, i dag chefen för Rikspolisen, har den nödvändig förmågan att spåra hoten mot samhället. Fast naturligtvis kan man ingenstans i världen skydda sig mot all terror. Jag säger bara World Trade Center.

Hur som helst känner jag stor sympati för Thornberg och hans strävanden, även om jag tycker att det han berättade om det här i sitt ”Sommar” var lite för återhållet. Fast det senare är förstås att föredra framför slå-sig-för-bröstet-skryt.

Sympatiskt är det han berättar om sin uppväxt i Halmstad, bakgrunden till att han tidigt i programmet spelar Gyllene Tider. Gyllene Tider hör kanske inte till mina favoritet, men här finns en poäng: De delade replokal med ett band som Anders Thornberg stod nära.

Hans bror Per Thornberg spelade i ett lokalt band med jazz på repertoaren, och deras ”Waltz For Lage” är faktiskt riktigt bra. Så också en annan låt med Per Thornberg på sax och dennes son Max Thornberg på bas.

Över huvud taget verkar Anders Thornberg vara förtjust i jazz. Mer jazz spelar han med Lars Danielson (nej, det här är inte förre statssekreteraren) och Lisa Nilsson och Joey DeFoncesco.

Mycket hörvärd är också ”Soul Bossa Nova” med Quincy Jones (1962).

Och vad sägs om Keith Jarrett och Palle Danielsson i ”My Song” eller om Janne Schaffer i ”Bromma Express”?

Jag hör till en generation som i folkskolan fick lära sig sjunga psalmer, till exempel ”En vänlig grönskas rika dräkt”, svensk psalm nummer 201. Jag är inte troende, men den här sommarpsalmen har en mycket vacker text och melodi. Fast att även jag väljer att avsluta med den har att göra med en annan och mer personlig relation till den som här spelar den med sin trio. Anders Widmark är en jazzmusiker som jag har hört live i Uppsala, där han startade sin karriär. Jag har suttit som (S)-representant i kulturnämnden i Uppsala, och vi gav Widmark ett stipendium på 100.000 kronor. Widmark är en lysande musikalisk begåvning. Ett annat av hans kända verk, ”Har du kvar din röda cykel”, finns inspelat med den likaså fantastiske Claes Janson, som jag senast hörde på Socialdemokratenas Första maj-möte i Uppsala i våras.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^