Danmark: Nu ser Venstre ut att förlora väljare

7 februari 2016 18:09 | Politik | Kommentering avstängd

Vi startar som vanligt med resultaten i folketingsvalet i Danmark den 18 juni 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 4,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Voxmeters senaste mätning, från den 31 januari för Ritzau, ger följande resultat:

Socialdemokratiet 25,5 procent
Radikale Venstre 5,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,5 procent
Enhedslisten 8,3 procent
Alternativet 6,6 procent
Venstre 16,4 procent
Dansk Folkeparti 21,4 procent
Konservative Folkeparti 2,7 procent
Liberal Alliance 8,9 procent

Får man tro den här mätningen, var Socialdemokratiets kraftiga dopp, som nyligen registrerades i en annan mätning, antingen en tillfällig reaktion eller en felmätning.

Sammanvägningen i Ritzau Index, som görs av nyhetsbyrån Ritzau, ger för närvarande dessa resultat:

Socialdemokratiet 25,0 procent
Radikale Venstre 5,7 procent
Socialistisk Folkeparti 4,4 procent
Enhedslisten 8,6 procent
Alternativet 6,2 procent
Venstre 18,3 procent
Dansk Folkeparti 20,3 procent
Konservative Folkeparti 3,0 procent
Liberal Alliance 7,6 procent

”Blå-blå bølge over Norge”

7 februari 2016 17:33 | Politik | Kommentering avstängd

Det är Klassekampens rubrik över sin och Nationens opinionsmätning, gjord den 2-3 februari av Norfakta.

I den ökar Høyre med 2,0 procentenheter till 26,5 procent, vilket är ungefär detsamma som partiets resultat i stortingsvalet 2013, 26,8 procent.

Det andra partiet i den blå-blå regeringskoalitionen, Fremskrittspartiet, ökar med 2,1 procentenheter till 16,9 procent, aningen mer än partiets resultat i stortingsvalet, 16,3 procent.

Dess stödparti i Stortinget, liberala Venstre ökar med 0,1 procentenheter till 4,2 procent, mindre än de 5,2 procent partiet fick i valet.

Kristelig Folkeparti, ett mer vacklande stödparti till samma koalition, ökar med 0,4 procentenheter till 4,9 procent. I valet fick KrF 5,6 procent. Norsk Rikskringkasting, radion, gjorde nyligen en intervjuundersökning med 18 fylkesledare i KrF, och 14 av de tillfrågade svarade då, att det skulle vara naturligt och också göra livet lättare för KrF, om partiet i stället närmade sig Arbeiderpartiet, alltså gjorde som Senterpartiet.

Det tredje mittenpartiet, Senterpartiet, ingick i den förra, rödgröna regeringen. Det minskar i den här mätningen med 1,3 procentenheter till 4,9 procent. I valet fick Senterpartiet 5,5 procent.

Det ledande partiet i den förra, således röd-gröna regeringen, Arbeiderpartiet, minskar med 1,5 procentenheter till 31,9 procent och ligger därmed obetydligt över sitt valresultat 2013, 30,8 procent. Arbeiderpartiet har varit uppe på en mycket högre nivå men är nu tillbaka på startpunkten.

Det tredje partiet i den fallna röd-gröna koalitionen, Sosialistisk Venstreparti, minskar med 0,2 procentenheter till 4,2 procent. I senaste stortingsvalet fick partiet 4,1 procent. Partiets beslut nyligen om ett friare förhållande till en Arbeiderparti-ledd regering verkar dock inte ha fått någon märkbar opinionsmässig effekt än.

Yttervänsterpartiet Rødt ökar med 1,2 procentenheter till 2,4 procent mot 1,1 procent i stortingsvalet, men partiet befinner sig fortfarande under spärren. Partiet tror självt, att ökningen beror på att Rødt konsekvent har varit flyktingvälkomnande.

Miljøpartiet De Grønne, som i en rad mätningar har legat över fyraprocentsspärren, minskar med 1,3 procentenheter till 3,2 procent och befinner sig alltså åter under spärren.

Begriplig publikranking i Mellon

7 februari 2016 16:13 | Media, Musik | Kommentering avstängd

Det som i dag förekommer i den årliga Melodifestivalen är knappast sådant som vi förr benämnde schlager – försök själva ur minnet sjunga någon av låtarna i första deltävlingen i årets omgång.

Men jag tyckte annars att de röstande lyssnarnas/tittarnas ranking var helt rimlig.

Ace WildersDon’t Worry”, som gick vidare till final, gjorde det mycket tack vare scenshowen den var inbäddad i, men kompet var faktiskt bättre än själva låten.

Själv gillade jag bäst den andra låten, som gick till final, Robin BengtssonsConstellation Prize”, inte minst på grund av munspelsinslagen.

Till Andra chansen gick föga överraskande Samir & Viktor med ”Bada nakna”, dock lite för hurtfrisk för min smak.

Och ”Rik” med Albin & Mattias med sitt häftiga tempo gick också den till Andra chansen.

Rätt låtar plockades därmed bort. Bort föll, men på grund av diskning för att den hade använts tidigare, också ”Himmel för två” med Anna Book, men det ska hon bara vara glad för.

Last Chorus: Bodil Malmsten

7 februari 2016 14:22 | Last chorus, Politik, Prosa & lyrik | Kommentering avstängd

Bodil Malmsten (1944-2016) är död. Cancern tog henne, överraskande tidigt. Men man borde ju ha anat, att det här var på gång. Det har varit tyst på hennes blogg ända sen mitten av september.

Nej, jag kände henne inte personligen. Men en gång har jag kontaktat henne och fått svar. I några val – jag jobbade på Socialdemokratiska partistyrelsen då – hade jag fått i uppdrag att försöka få personer ur kulturlivet att ställa upp i annonser för Socialdemokraterna. De tillfrågade erbjöds att plädera för egna hjärtefrågor; enda villkoret var att de inte skulle plädera för något annat parti.

Jag valde ut de tillfrågade helt efter eget huvud, och till grund för vilka författare jag frågade låg min egen förtrogenhet med deras böcker. Lite tidigare hade till exempel Lars Ahlin ställt upp med en fantastisk text i en socialdemokratisk valbroschyr, men nu var läget kärvare, författarna inte lika benägna att bekänna färg. Från Bodil Malmsen fick jag alltså nej, som jag minns det inte ett ovänligt nej men ändå ett nej.

Att jag hade valt att tillfråga henne hade som bakgrund att jag hade läst henne. Både Birgitta och jag gillar henne, så nu finns i vårt privata bibliotek ett femtontal böcker, både lyrik och prosa.

Jag plockar fram några av hennes böcker med lyrik för att hitta något att citera, och när jag slår upp hennes ”Samlade dikter” (1995), hamnar jag av ren slump på en vinjettbild, ”Döden 1986” ur ”Paddan & branden”, och den andra dikten där passar ganska bra att citera, också för att dess miljö är hennes unga års Jämtland:

KÄRINGEN ELÄNDE köpte granngårn
Änklingen är hennes sonson
Nygift med sin Stella – 67
Stella som är nybegraven nu
Käringen mal – huvva hu
Huvvaligen & hå hå ja ja
VAD VAR DET JAG SA SA SA

Man kan hyra videobox på macken
SUDDEN IMPACT & DJÄVULSKA JAKTEN
STREETFIGHTER & CHINA BLUE
BLOODSIMPLE & DEATHWISH ONE & TWO

Här finns post & konsum – inget NK
Där folk går i högklackat med konto
På en T-Centralen är det trängre
Men vem mäter upp att glesbygden har längre
Mellan människa & människa än Söderleden
Det är glest & glesnar snabbt i mänskligheten

KÄRINGEN ELÄNDE sitter där hon satt – vid spisen
Fötterna är kallare än inlandsisen
Vedspisen är glödgat het
Livet enbart dödlighet

EN JUMBOJÄTTE SOM HAR STÖRTAT!
OLOF PALME HAR DOM MÖRDAT!
SJÖSALA BLEV PYROMANBRÄNT NER I GRUNDEN
& I P1 HAR DOM FLYTTAT ANDAKTSSTUNDEN
Blott en dag ett ögonblick i sänder
Ett är säkert – olyckan som hänt & händer
i en dödsannons är alltid någon hemma

1991 gav hon ut ”Det är ingen ordning på mina papper”, en bok som myllrar av citat, associationer och reflektioner. I den finns texten ”Om jag vore statsminister”. Jag citerar första halvan:

”Om jag vore statsminister skulle jag se till att få riktig makt som Gud, Allah, Oden, Tor och Gyllenhammar; det behövs en högre makt för att få ordning på ett land som Sverige. Självklart skulle jag vara god.

Se till att hela rubbet blev rättvist. Att de starka inte klämde åt de svaga, att alltihop blev väl fördelat. Att alla fick nåt litet företag att pula med – frosta av frysen eller städa vindskontoret.

Att det arbetande folket blev befriat från TV och fick böcker. Chinaschack, badmintonspel och tid.

Tid att tänka – nu och inte vecka 49. Tid att älska, prata, fiska, åka pulka. Tid att plocka sig en kantarell eller en ticka, tid att leta rätt på ett ställe där det växer svart trumpetsvamp, som ser ut som svarta liljor – obeskrivligt ätbara – till ämnet.

Politiken: Om jag vore statsminister skulle politik bli respektabelt, alla idéer skulle genomföras. Korruption och mygel och skandalaffärer skulle bannlysas från staten och kommunen.”

Så här fortsätter det sen, och så slutar det med:

”Så skulle det bli om jag vore statsminister, amen.”

I den här boken finns en dedikation från författarinnan till min hustru:

”Till Birgitta D.
med

från Bodil
24.10.91″

Som Birgitta minns det, fick hon boken med dedikation av Bodil Malmsten vid ett partimöte i Enskede. Birgitta hade haft en mycket hektisk dag i riksdagen – det här var kort efter en valförlust och ett regeringsbyte,

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^