”Blå-blå bølge over Norge”

7 februari 2016 17:33 | Politik | Kommentering avstängd

Det är Klassekampens rubrik över sin och Nationens opinionsmätning, gjord den 2-3 februari av Norfakta.

I den ökar Høyre med 2,0 procentenheter till 26,5 procent, vilket är ungefär detsamma som partiets resultat i stortingsvalet 2013, 26,8 procent.

Det andra partiet i den blå-blå regeringskoalitionen, Fremskrittspartiet, ökar med 2,1 procentenheter till 16,9 procent, aningen mer än partiets resultat i stortingsvalet, 16,3 procent.

Dess stödparti i Stortinget, liberala Venstre ökar med 0,1 procentenheter till 4,2 procent, mindre än de 5,2 procent partiet fick i valet.

Kristelig Folkeparti, ett mer vacklande stödparti till samma koalition, ökar med 0,4 procentenheter till 4,9 procent. I valet fick KrF 5,6 procent. Norsk Rikskringkasting, radion, gjorde nyligen en intervjuundersökning med 18 fylkesledare i KrF, och 14 av de tillfrågade svarade då, att det skulle vara naturligt och också göra livet lättare för KrF, om partiet i stället närmade sig Arbeiderpartiet, alltså gjorde som Senterpartiet.

Det tredje mittenpartiet, Senterpartiet, ingick i den förra, rödgröna regeringen. Det minskar i den här mätningen med 1,3 procentenheter till 4,9 procent. I valet fick Senterpartiet 5,5 procent.

Det ledande partiet i den förra, således röd-gröna regeringen, Arbeiderpartiet, minskar med 1,5 procentenheter till 31,9 procent och ligger därmed obetydligt över sitt valresultat 2013, 30,8 procent. Arbeiderpartiet har varit uppe på en mycket högre nivå men är nu tillbaka på startpunkten.

Det tredje partiet i den fallna röd-gröna koalitionen, Sosialistisk Venstreparti, minskar med 0,2 procentenheter till 4,2 procent. I senaste stortingsvalet fick partiet 4,1 procent. Partiets beslut nyligen om ett friare förhållande till en Arbeiderparti-ledd regering verkar dock inte ha fått någon märkbar opinionsmässig effekt än.

Yttervänsterpartiet Rødt ökar med 1,2 procentenheter till 2,4 procent mot 1,1 procent i stortingsvalet, men partiet befinner sig fortfarande under spärren. Partiet tror självt, att ökningen beror på att Rødt konsekvent har varit flyktingvälkomnande.

Miljøpartiet De Grønne, som i en rad mätningar har legat över fyraprocentsspärren, minskar med 1,3 procentenheter till 3,2 procent och befinner sig alltså åter under spärren.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^