Finland: Förre centerledaren Paavo Väyrynen bildar nytt parti
4 februari 2016 15:47 | Politik | Kommentering avstängdJag har för kort tid sen förmedlat en stor nyhet i finländsk politik: Förre centerledaren, ministern i flera regeringar, EU-parlamentarikern med mera Paavo Väyrynen lämnar i protest mot partiets högervridning alla sina partiuppdrag.
Nu har han på sin blogg släppt nästa bomb, som också har toppat nyhetsrapporteringen i övriga media: Väyrynen är i färd med att bilda ett helt nytt parti, Kansalaispuolue (Medborgarpartiet).
Än så länge vet vi inte, vilka han kommer att rekrytera till ledningen av sitt nya parti, inte heller vilket program det kommer att anta. Men hans nya parti kommer med stor sannolikhet att bli ett lätt populistiskt mitten-vänsterparti, och Väyrynens Euro-negativa och EU-kritiska hållning kommer säkert att bli en central del av dess program.
Därmed kommer han inte bara att locka småfolksdelen i sitt gamla parti, Centern, utan också folk i andra partier, väljare som inte är lika EU-entusiastiska som partierna i fråga.
Hur stor del av väljarkåren han lyckas attrahera är för tidigt att säga.
Finland: Socialdemokraterna störst också i senaste gallupen
4 februari 2016 15:24 | Politik | Kommentering avstängdI Taloustutkimus’ mätning för YLE bekräftas Socialdemokraternas ställning som landets största parti.
Sosialidemokraattinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som i riksdagsvalet 2015 bara fick 16,9 procent och därmed blev fjärde parti i storlek, får i den här mätningen 21,5 procent, aningen mindre än i motsvarande decembermätning.
Bakgrunden till den här starka ställningen är, som jag tidigarer har skrivit, partiets hårda kritik mot socialt orättfärdiga inslag i den sittande borgerliga regeringens åtstramningspolitik.
Det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta (Centern), har även i den här mätningen, nu med 2,9 procents stöd, vilket innebär en liten minskning, hamnat på andra plats. Centern ligger i den här mätningen under sitt valresultat 2015, 21,1 procent.
Dess koalitionspartner, det ledande partiet i den förra regeringen, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), ligger på tredje plats med 17,3 procent, vilket innebär en minskning med 1,4 procentenheter. I valet 2015 stöddes partiet av 18,2 procent.
Det tredje partiet i den sittande regeringen är populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet 2015 fick 17,7 procent. Partiets väljare har under senare tid i massor övergett det parti de har röstat på – i den aktuella mätningen är partiet nere på 9,8 procent. Därmed har partiet halkat från tredje till femte plats bland partierna.
Större är även i den här mätningen oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet stöddes av 8,5 procent men nu är uppe i 12,3 procent.
Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som i valet fick 7,1 procent, går från 7,3 procent i december till nu 8,6 procent.
Övriga två partier, också de i opposition, har ungefär lika svagt stöd som i december:
Det gäller Svenska Folkpartiet, som i valet stöddes av 4,9 procent.
Och det gäller Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna), som i valet stöddes av 3,5 provcent.
Närmare 3.400 personer har intervjuats mellan 11 januari och 2 februari.
Fröding i Kairo, Frank Sinatra och Grace Kelly på Pan Am och taxi med Einstein till affären
4 februari 2016 13:31 | Mat & dryck, Media, Prosa & lyrik, Resor | Kommentering avstängdDNs Namn och Nytt hör till det jag dagligen läser, även om jag, själv en gammal kortis-makare, inte alltid tycker att kortisarna där alltid håller måttet.
Men i dag fanns tre lite längre texter, som alla var roande.
Henrik Hovmöller berättar om något som hände i Princeton 1952: Hans mamma, som inte hade körkort, måste därför ta taxi till affären, när hon skulle handla dagens mat. Som tur var hittade hon en man en trappa upp, som hade samma problem. Så hon och Albert Einstein – för det var han – brukade dela bil för att få ner taxikostnaderna.
Birgitta Larsson berättar om sin tid som flygvärdinna på Pan Am 1963-1972: Det plan hon jobbade i hade bland andra som passagerare Grace Kelly och Farah Diba. En annan flygvärdinna öppnade en vinflaska precis när Farah Diba passerade och råkade då skvätta ner hennes vita päls med rödvin. Flygvärdinnan blev förstås rädd, men Farah Diba sa lugnande: – Behåll pälsen, jag har fler.
Fast roligast i Birgitta Larssons flygmemoarer är nog berättelsen om Frank Sinatra som, inte helt nykter, insisterade på att få sova på bagagehyllan.
Den längsta berättelsen levereras av Sture Källberg, förr en känd samhällsdebattör – jag har böcker av honom i bokhyllan. Här berättar han om en resa fordom till Kairo tillsammans med sin dåvarande hustru. Där upptäckte de en dag ett Författarnas Hus, och frestelsen blev då stark för den svenske författaren att besöka sina egyptiska kollegor. En så exotisk författarkollega, nästan från Nordpolen, väckte förstås intresse bland de egyptiska författarna, och man hittade en bland dem som kunde tolka via engelska.
Besöket tog en oväntad vändning, när de egyptiska författarna ville höra något läst på svenska. Källberg valde då att ur minnet recitera Gustaf Frödings ”Balen” från 1894. Värre blev det, när de egyptiska författarkollegorna förstås ville få dikten översatt, så Källberg tvangs först att för sin egyptiske tolk dra den i egen engelsk översättning.
För det här tackades paret Källberg med te och smaskiga bakelser.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^