Estland: Främlingsfientligt parti växer

6 februari 2016 18:04 | Politik | Kommentering avstängd

Ytterligare en partisympatiundersökning har publicerats i Estland, den här gången gjord av Turu-uuringute AS för radion.

Också enligt den får Keskerakond (Centerpartiet) ökat stöd, ökar med 1 procentenhet till 26 procent och partiet är därmed fortsatt landets största parti. I valet 2015 stöddes Centern av 24,8 procent. Turbulensen kring partiledaren, Edgar Savisaar, har således inte minskat uppslutningen kring partiet. Den socialdemokratiske talmannen och förre partiledaren Eiki Nestor förklarar Centerns starka ställning med att de tre sins emellan ganska olika regeringspartierna själva har grälat på varann, medan det stora oppositionspartiet bara har kunnat sitta still i båten.

Det ledande regeringspartiet, det borgerliga, nyliberalt anstrukna Reformierakond (Reformpartiet), som i valet med 27,7 procent blev största parti, har sen åkt kana i opinionen men är fortfarande, med nu 17 procent, landets näst största parti. Det aktuella resultatet innebär dock en nedgång med hela 3 procent.

Tredje plats, med vartdera 13 procent, delas av två partier, det ena i regeringsställning, det andra i opposition:

I regeringen ingår Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som i valet fick 15,2 procent. SDE ligger alltså under sitt ganska låga valresultat.

På samma nivå ligger Vabaerakond (Fria partiet) som i valet fick stöd av 8,7 procent och därmed blev ett nytt parti, som tog sig in i riksdagen. Att det här partiet inte har släppts in i regeringen beror med all sannolikhet mest på att det har hämtat en stor del av sina väljare från det ledande regeringspartiet, Reformierakond.

Det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det konservativa, kristna och estnationalistiska IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderenslandet och Res Publika), är fortsatt i en djup vågdal. I den här mätningen stöds det oförändrat av 7 procent mot 13,7 procent i valet.

Anmärkningsvärt mycket uppåt går det för det andra nya partiet i Riigikogu (Riksdagen). Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet) fick i valet, där det var nytt att klara spärren, stöd av 8,1 procent men är nu uppe i 12 procent. Partiet har växt när det började exploatera främlingsfientliga stämningar, riktade mot ökad flyktinginvandring. Den ovan citerade Eiki Nestor ser ett samband mellan partiets höga stöd och nyhetsrapporteringen om händelserna i Köln.

Melodikrysset nummer 5 2016

6 februari 2016 12:09 | Mat & dryck, Media, Musik, Teater, Ur dagboken | 11 kommentarer

Jo, jag ska följa Melodifestivalen också i år, även om jag tycker att bidragen har blivit allt mindre schlageraktiga.

Anders Eldeman värmde upp genom att spela ett par äldre bidrag.

Dels ”Maria” från Melodifestivalen 2003 med Östen med Resten.

Dels ”Symfonin” från 1990 med Loa Falkman, en mycket bättre låt än den placering den fick.

Amy Diamond skulle ju ha deltagit i årets upplaga men hennes bidrag diskades, eftersom det tidigare har varit med i tävlingen fast i ett annat land. (Flera läsare påpekar, alldeles korrekt, att det var Anna Book som diskades.) Den låt Eldeman spelade för oss, ”Your Love”, lät annars inte så tokigt.

Vi fortsätter på den svenska linjen.

Till det svåraste i dag hörde att identifiera ”Ormen” med musik av Georg Riedel och text av Eva Dahlgren – det var också hon som sjöng.

Då var det betydligt lättare att känna igen Edvard Persson-låten ”En liten vit kanin”. Fast Edvard sjöng förstås (liksom senare Peps Persson) liden vid.

Två låtar gjordes av svenska artister men var inlån.

Vi hörde First Aid Kit göra en utmärkt version av Paul Simons ”America”. Både First Aid Kit och Paul Simon finns i min egen skivsamling.

Och vi hörde Lasse Lönndahl och Towa Carson sjunga ”I natt” ur ”West Side Story”.

Också Miriam Makeba finns i mängder i vår skivsamling; Birgitta och jag hörde henne faktiskt live i Konserthuset här i Uppsala strax innan hon dog. Hennes ”Pata Pata” har vi i flera olika inspelningar.

Johann Strauss den yngre skrev 1868 sin ”Unter Donner und Blitz”, som således handlar om åska. På engelska finns en rad rockigare varianter om samma väderfenomen, då kallade ”Thunder and Lightning”.

Vi fortsätter med ett annat naturfenomen, hav. Charles Trenet var det väl som en gång i världen sjöng ”La Mer”, men Charles Aznavours version är nog mer spelad.

Charles Aznavour var det hur som helst som sjöng ”She”, den som vi i dag fick höra i en finsk version, ”Sofie”, med Janne Leino.

Dagens kryss avslutades med Rolling Stones och ”One More Shot”.

Fast i går kväll bjöd jag hustrun på te för två. Tyvärr kom jag inte på att ackompanjera denna kvällsmåltid – se mer om den nedan – med ”Tea For Two” ur ”No No, Nanette”. Men gott var det, med danska smørrebrød till.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^