Estland: Främlingsfientligt parti växer

6 februari 2016 18:04 | Politik | Kommentering avstängd

Ytterligare en partisympatiundersökning har publicerats i Estland, den här gången gjord av Turu-uuringute AS för radion.

Också enligt den får Keskerakond (Centerpartiet) ökat stöd, ökar med 1 procentenhet till 26 procent och partiet är därmed fortsatt landets största parti. I valet 2015 stöddes Centern av 24,8 procent. Turbulensen kring partiledaren, Edgar Savisaar, har således inte minskat uppslutningen kring partiet. Den socialdemokratiske talmannen och förre partiledaren Eiki Nestor förklarar Centerns starka ställning med att de tre sins emellan ganska olika regeringspartierna själva har grälat på varann, medan det stora oppositionspartiet bara har kunnat sitta still i båten.

Det ledande regeringspartiet, det borgerliga, nyliberalt anstrukna Reformierakond (Reformpartiet), som i valet med 27,7 procent blev största parti, har sen åkt kana i opinionen men är fortfarande, med nu 17 procent, landets näst största parti. Det aktuella resultatet innebär dock en nedgång med hela 3 procent.

Tredje plats, med vartdera 13 procent, delas av två partier, det ena i regeringsställning, det andra i opposition:

I regeringen ingår Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som i valet fick 15,2 procent. SDE ligger alltså under sitt ganska låga valresultat.

På samma nivå ligger Vabaerakond (Fria partiet) som i valet fick stöd av 8,7 procent och därmed blev ett nytt parti, som tog sig in i riksdagen. Att det här partiet inte har släppts in i regeringen beror med all sannolikhet mest på att det har hämtat en stor del av sina väljare från det ledande regeringspartiet, Reformierakond.

Det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det konservativa, kristna och estnationalistiska IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderenslandet och Res Publika), är fortsatt i en djup vågdal. I den här mätningen stöds det oförändrat av 7 procent mot 13,7 procent i valet.

Anmärkningsvärt mycket uppåt går det för det andra nya partiet i Riigikogu (Riksdagen). Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet) fick i valet, där det var nytt att klara spärren, stöd av 8,1 procent men är nu uppe i 12 procent. Partiet har växt när det började exploatera främlingsfientliga stämningar, riktade mot ökad flyktinginvandring. Den ovan citerade Eiki Nestor ser ett samband mellan partiets höga stöd och nyhetsrapporteringen om händelserna i Köln.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^