Finland: Socialdemokraterna störst också i senaste gallupen

4 februari 2016 15:24 | Politik | Kommentering avstängd

I Taloustutkimus’ mätning för YLE bekräftas Socialdemokraternas ställning som landets största parti.

Sosialidemokraattinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som i riksdagsvalet 2015 bara fick 16,9 procent och därmed blev fjärde parti i storlek, får i den här mätningen 21,5 procent, aningen mindre än i motsvarande decembermätning.

Bakgrunden till den här starka ställningen är, som jag tidigarer har skrivit, partiets hårda kritik mot socialt orättfärdiga inslag i den sittande borgerliga regeringens åtstramningspolitik.

Det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta (Centern), har även i den här mätningen, nu med 2,9 procents stöd, vilket innebär en liten minskning, hamnat på andra plats. Centern ligger i den här mätningen under sitt valresultat 2015, 21,1 procent.

Dess koalitionspartner, det ledande partiet i den förra regeringen, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), ligger på tredje plats med 17,3 procent, vilket innebär en minskning med 1,4 procentenheter. I valet 2015 stöddes partiet av 18,2 procent.

Det tredje partiet i den sittande regeringen är populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet 2015 fick 17,7 procent. Partiets väljare har under senare tid i massor övergett det parti de har röstat på – i den aktuella mätningen är partiet nere på 9,8 procent. Därmed har partiet halkat från tredje till femte plats bland partierna.

Större är även i den här mätningen oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet stöddes av 8,5 procent men nu är uppe i 12,3 procent.

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som i valet fick 7,1 procent, går från 7,3 procent i december till nu 8,6 procent.

Övriga två partier, också de i opposition, har ungefär lika svagt stöd som i december:

Det gäller Svenska Folkpartiet, som i valet stöddes av 4,9 procent.

Och det gäller Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna), som i valet stöddes av 3,5 provcent.

Närmare 3.400 personer har intervjuats mellan 11 januari och 2 februari.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^