Eerik-Niiles Kross byter parti igen

31 oktober 2014 17:53 | Politik | 4 kommentarer

Eerik-Niiles Kross, med bakgrund som diplomat och affärsman, har med viss skicklighet – bevisad av många personröster – drivit personvalskampanjer i flera estniska val.

Partisystemet är vid det här laget ganska stabilt i Estland, men Kross’ partival förefaller att ha mer med hans personliga ambitioner än med ideologi att göra. Han startade med att kandidera för De Gröna, Rohelised, men när han, trots flest personröster i det partiet, inte kom in i Riigikogu, Riksdagen, bytte han parti till det socialkonservativa, estnationalistiska och kristna Isamaa ja Res Publika Liit, Förbundet Fäderneslandet och Res Publika, där han gjorde karriär i Tallinn.

Men nu – kanske för att IRL har puttats ut ur regeringen – byter han parti igen. I nästa riksdagsval ställer han upp i Tallinn för det ledande regeringspartiet, det delvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet). Han tänker för övrigt kandidera i samma valdistrikt som kungen av Tallinn, Edgar Savisaar, vars centerparti – Keskerakond – för närvarande har egen majoritet i huvudstaden.

Hall of Fame: Abetarledare vi (m)inns

31 oktober 2014 13:32 | Konst & museum, Media, Politik | Kommentering avstängd

Tecknaren Ulf Frödin begår i dag på Namn och Nytt i Dagens Nyheter ett lustmord på den nyss avgångne ledaren för Arbetarpartiet Moderaterna.

På en bild med rubriken Hall of Fame och bildtexten Arbetarledare vi minns ser vi bredvid kommunisternas klassiska tre, Lenin, Stalin och Mao, en nykomling, Fredrik Reinfeldt.

Hans blick lyser av ångest, markerad med vitt i den i övrigt blå-röda bilden.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^