Regeringskris avvärjd i Estland

28 oktober 2014 15:18 | Politik | Kommentering avstängd

Estland fick ju, mitt under en pågående mandatperiod, en ny regering, dessutom en koalition mellan två partier som i flera avseenden är ganska olika. Det ledande regeringspartiet, det i många avseenden nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), bytte partner till Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet).

Helt oproblematiskt har det här politiska äktenskapet inte varit, men en annan ingrediens, Socialdemokraternas val av en ung ryss, Jevgeni Ossinovski, till posten som utbildnings- och forskningsminister, har skapat den första riktigt allvarliga fnurran på tråden.

I dagens Estland accepterar flertalet av esterna den under andra världskriget och sovjetåren tillskapade ryska minoriteten, framför allt då förstås de ryssar som har anpassat sig till den återvunna estniska självständigheten och också har lärt sig estniska, och Ossinovski uppfyller med råge de här kriterierna.

Men det finns förstås ändå ester som ser snett på ryssar, vad de än gör, och för kort tid sedan gav den estniske finansministern, Jürgen Ligi från Reformpartiet, där han dessutom är vice ordförande, verbalt uttryck för det här i ett Facebook-inlägg, där han beskrev Ossinovski som son till en ivandrare, utan rötter och medlem i ett rosa parti.

Ossinovski och många ryssar samt även många av Ossinovskis partivänner tog illa vid sig av det här, och det hela slutade med att Ligi meddelade sin avgång. Vad som egentligen har hänt bakom kulisserna får vi kanske veta så småningom, men sannolikt har väl statsminister Taavi Rõivas, också från Reformpartiet, agerat i bakgrunden.

Ny finansminister blir Maris Lauri. Hon gick helt nyligen med i Reformpartiet och har sin bakgrund i banksektorn, bland annat i Swedbank.

Dagens artikelförfattare: Ibrahim Byline

28 oktober 2014 11:02 | Media, Politik | 1 kommentar

Dagens Nyheters Namn och Nytt innehåller ibland bara något enstaka läsvärt, oftast då Sven-Bertil Bärnarps serie ”Medelålders plus”.

Kortisarna, ofta bidrag från läsarna, är av mycket skiftande kvalitet. Men i dagens tidning bidrar Staffan Ling med en pärla:

Den skrivande ministern – Ibrahim Byline.

Holmberg med dagsverserna håller inte riktigt Alf Henriksons nivå, men dagens bidrag var inte så dumt:

Efter eget skön

I vattnet speglas din reflex,
men du vill veta mer,
ty det är nu som fråga väcks:
vad tror du att du ser?

En mink? En ryss? En rymdraket?
En ubåt eller sill?
Fördold är havets hemlighet.
Så länge ingen säkert vet
så ser du vad du vill.

På illustrationen, signerad Håkan Ljung, ser man på havsbottnen en (rysk?) nallebjörn med drag av Putin och en bit därifrån ett ankare med drag av hammaren och skäran.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^