Ställningstagande för samkönade äktenskap sänker estniska (S)

19 oktober 2014 17:30 | Politik | Kommentering avstängd

Estland är, när det gäller levnadsmönster och kultur, ganska likt de nordiska länderna, men när det gäller sådant som könroller och – särskilt intressant i det här sammanhanget – homosexuella relationer mer konservativt än till exempel Sverige.

Den här reflektionen föranleds av att Estlands socialdemokrater, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, i TNS Emors oktobermätning för ERR dyker ner till låga 19 procent, en nivå partiet inte har legat på under de senaste par åren. Därmed har partiet gjort ett tapp på 4 procentenheter på en månad. Partisekreteraren, Indrek Saar, förklarar det här med att SDE, ett mycket europaorienterat parti, är det parti som har drivit frågan om samkönade äktenskap, vilket inte tilltalar väljare som håller fast vid mer traditionella värderingar. Dock ligger SDE även nu över sitt valresultat 2011, 17,1 procent.

På delad första plats i den här mätningen, med 27 procent, ligger det delvis vänsterpopulistiska mittenpartiet Keskerakond (Centerpartiet). Därmed har partiet under den senaste månaden ökat med ytterligare en procentenhet. I valet 2011 fick Centern 23,3 procent. Centerns storlek förklaras av två saker. Dels röstar en stor majoritet av landets ryssar på partiet – enligt en uppgift är så mycket som 87 procent av partiets väljare ryssar. Dels är Centern det stora oppositionspartiet som kanaliserar missnöje med sittande regering.

Det ledande regeringspartiet, det delvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) attraherar framgångsrika och wannabes. I den aktuella mätningen ligger partiet på samma nivå som för en månad sen, 27 procent. I valet 2011 fick Reformpartiet stöd av 28,6 procent.

Det socialkonservativa, kristna och estnationella Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) minskar med 2 procentenheter till 16 procent, ett resultat långt under partiets valresultat 2011, 20,5 procent. Partiet har, efter det att Socialdemokraterna för inte så länge sen efterträdde det som koalitionspartner till Reformpartiet, gjort tappra försök att synas, men det har uppenbarligen inte imponerat ens på konservativa väljare. En av Centerns ledande företrädare, Kadri Simson, har i en kommentar syrligt sagt, att väljarna väl minns, att IRL inte åstadkom något under sina sju år i regeringen.

Det här är de fyra partier som nu under ganska lång tid har klarat femprocentsspärren i de estniska valen till Riigikogu, Riksdagen. Inget tyder på att något ytterligare parti är på väg att ta plats där heller.

De båda största av pretendenterna är Rohelised (De Gröna) och Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet), som i den aktuella mätningen får 3 procent vardera. Och så finns det en nykomling, Vabaerakond (Fria partiet), som får stöd av 2 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^