Regeringskris avvärjd i Estland

28 oktober 2014 15:18 | Politik | Kommentering avstängd

Estland fick ju, mitt under en pågående mandatperiod, en ny regering, dessutom en koalition mellan två partier som i flera avseenden är ganska olika. Det ledande regeringspartiet, det i många avseenden nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), bytte partner till Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet).

Helt oproblematiskt har det här politiska äktenskapet inte varit, men en annan ingrediens, Socialdemokraternas val av en ung ryss, Jevgeni Ossinovski, till posten som utbildnings- och forskningsminister, har skapat den första riktigt allvarliga fnurran på tråden.

I dagens Estland accepterar flertalet av esterna den under andra världskriget och sovjetåren tillskapade ryska minoriteten, framför allt då förstås de ryssar som har anpassat sig till den återvunna estniska självständigheten och också har lärt sig estniska, och Ossinovski uppfyller med råge de här kriterierna.

Men det finns förstås ändå ester som ser snett på ryssar, vad de än gör, och för kort tid sedan gav den estniske finansministern, Jürgen Ligi från Reformpartiet, där han dessutom är vice ordförande, verbalt uttryck för det här i ett Facebook-inlägg, där han beskrev Ossinovski som son till en ivandrare, utan rötter och medlem i ett rosa parti.

Ossinovski och många ryssar samt även många av Ossinovskis partivänner tog illa vid sig av det här, och det hela slutade med att Ligi meddelade sin avgång. Vad som egentligen har hänt bakom kulisserna får vi kanske veta så småningom, men sannolikt har väl statsminister Taavi Rõivas, också från Reformpartiet, agerat i bakgrunden.

Ny finansminister blir Maris Lauri. Hon gick helt nyligen med i Reformpartiet och har sin bakgrund i banksektorn, bland annat i Swedbank.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^