Sommar med Mark Levengood och Torgny Lindgren

26 juni 2011 15:50 | Media, Musik, Politik | 2 kommentarer

Sommar” är ett radioprogram jag gärna lyssnar till. Jag lyssnade på det redan från starten med Pär Rådström. Och nu har jag förstås också hört de två första programmen i årets sommarserie, båda mycket hörvärda.

Den som fick öppna årets serie var Mark Levengood. Inte han nu igen! såg jag någon stöna – men det här var faktiskt ett mycket hörvärt program, bitvis så underhållande att jag skrattade högt.

Musikvalet var kanske inte det yppersta, men jag lyssnade gärna till ”En sofa fra IKEA” med Ole Paus och även till ”Älskade ängel” med Lill-Babs. Fast Marks berättarförmåga var desto mer utstuderad, och jag njöt av berättelserna om hans tillkomsthistoria, om det märkliga hus han fick i gåva (och de märkliga människor som vistades där) och om den förra norska justitieministerns kidnapping i yngre år av Liv Ullmanns hund.

Henne, Anne Holt, har jag för egen del inte bara läst – hon är framgångsrik deckarförfattare – utan också mött på en av Arbeiderpartiets kongresser i Oslo på den tiden då jag var de svenska Socialdemokraternas nordiske sekreterare.

Också dagens sommarvärd, författaren Torgny Lindgren, har jag träffat personligen, bland annat vid en eftersits efter en sammankomst hos Svenska akademien, dit jag tillsammans med hustrun, då talman, var medbjudna. Både jag och hustrun är för övrigt stora beundrare av Torgny Lindgren som författare – vad jag tycker om några av hans senare böcker kan du läsa ovan under Kulturspegeln, Prosa & lyrik.

Torgny Lindgren skriver en fantastisk, lite skröneaktig prosa, och trots hans lite långsamma och lågmälda sätt att prata, fick vi oss i dag till livs några riktigt hörvärda berättelser, till exempel den om Joseph Roths alltför korta liv.

Men, lite oväntat för mig själv: det jag minst lika mycket charmades av i dagens sommarprogram var den här akademiledamotens musikval. Där fanns förvisso sådant som en del fördomsfullt väntar sig av en akademiledamot – Jussi Björling och ”Ein deutsches Requiem”, för övrigt musik som också jag själv lyssnar på – men annars den sorts blandning som tilltalar även mig: Leonard Cohen, Charlie Parker, Cornelis Vreeswijk (i ”Om jag hade pengar”), Lotte Lenya med en sång ur ”Tolvskillingsoperan”, Fred Åkerström med ”Jag ger dig min morgon”, Carl Jularbo på dragspel i ”Drömmen om Elin” och Rune Holmström med Evert TaubesNocturne” på såg (!).

Akademi som akademi: skulle inte juryn för Polarpriset kunna ha Torgny Lindgren i åtanke nästa gång man ska dela ut en del av Stikkans efterlämnade pengar?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^