Ola Magnell tillbaka efter sju år

13 maj 2010 18:13 | Musik | 4 kommentarer

Ola Magnell spelade in sina plattor på Metronome och sågs därför med viss skepsis av proggfolket, men visst var han en del av proggeran, en begåvad låtskrivare och artist dessutom.

Nu har han inte gjort någon ny skiva på länge men återkommer, efter ett uppehåll på sju år, med CDn ”Rolös” (Viskwa/National viskwacd 001, 2010, distribution Border Music). Det tar ett par spår innan jag känner den där speciella magnellkänslan igen, men sen är jag fast.

Lisa Lucidor” är en mycket bättre låt än den lite fåniga titeln låter ana. ”Tröstens änglar”, med bakgrundssång av Lars Winnerbäck, blir ett stycke hörvärd dansmusik, och ”Livet är en cykeltur” har vacker text. ”Solveig” saknar inte charm, och ”Sorgsna seglatsen” blir, med sitt inslag av dragspel och drag av rockballad, en av de allra bästa låtarna på den här CDn. Till den senare kategorin hör också ”Du är inte kvinnan”, en ballad med mycket tungt rockkomp och bakgrundssång av samme Winnerbäck. Och den starkt Tom Waits-influerade ”Nattens vind är hemlös” har en suverän text.

Det är nu 36 år sen Ola Magnell debuterade och ganska snart blev ett stort namn i den svenska skivvärlden. Den här CDn borde kunna bidra till att också en ny och yngre generation börjar lyssna på honom. Han har fortfarande en talang för att kombinera fin vis- och rockpoesi med mycket hörvärd musik – även om jag som vanligt för egen del har lite svårt att ta till mig den religiositet som också ibland finns i hans texter.

Kristi himmelfärdsdag

13 maj 2010 9:32 | Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

Går ner till brevlådan för att hämta tidningarna – har glömt att det är Kristi himmelfärdsdag.

Det är regndropp på gången och på brevlådan. Himlen är molning, luften disig. Kan det vara det isländska askmolnet igen?

Jesus kan nog inte lyfta förrän fram mot eftermiddagen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^