Ola Magnell tillbaka efter sju år

13 maj 2010 18:13 | Musik | 4 kommentarer

Ola Magnell spelade in sina plattor på Metronome och sågs därför med viss skepsis av proggfolket, men visst var han en del av proggeran, en begåvad låtskrivare och artist dessutom.

Nu har han inte gjort någon ny skiva på länge men återkommer, efter ett uppehåll på sju år, med CDn ”Rolös” (Viskwa/National viskwacd 001, 2010, distribution Border Music). Det tar ett par spår innan jag känner den där speciella magnellkänslan igen, men sen är jag fast.

Lisa Lucidor” är en mycket bättre låt än den lite fåniga titeln låter ana. ”Tröstens änglar”, med bakgrundssång av Lars Winnerbäck, blir ett stycke hörvärd dansmusik, och ”Livet är en cykeltur” har vacker text. ”Solveig” saknar inte charm, och ”Sorgsna seglatsen” blir, med sitt inslag av dragspel och drag av rockballad, en av de allra bästa låtarna på den här CDn. Till den senare kategorin hör också ”Du är inte kvinnan”, en ballad med mycket tungt rockkomp och bakgrundssång av samme Winnerbäck. Och den starkt Tom Waits-influerade ”Nattens vind är hemlös” har en suverän text.

Det är nu 36 år sen Ola Magnell debuterade och ganska snart blev ett stort namn i den svenska skivvärlden. Den här CDn borde kunna bidra till att också en ny och yngre generation börjar lyssna på honom. Han har fortfarande en talang för att kombinera fin vis- och rockpoesi med mycket hörvärd musik – även om jag som vanligt för egen del har lite svårt att ta till mig den religiositet som också ibland finns i hans texter.

4 kommentarer

 1. Hej Enn!
  Jag förknippar Ola Magnell med Påtalåten.
  Lyssande mycket på Magnell, under 70-talet.

  Comment by Rustan Rydman — 2010 05 13 19:01 #

 2. En enormt bra platta som jag hoppas folk upptäcker.

  Tycker även att Rolös vind förtjänar att nämnas…

  Comment by Magnus — 2010 05 28 11:43 #

 3. Det är så man får ståpäls över hela kroppen. Vilken fantastisk skiva. Sorgsna seglatsen blev min absoluta favorit. Hälsa Ola och tacka för att han kommit med en ny skiva.

  Comment by Chia eriksson — 2010 06 16 19:15 #

 4. Har av ngn anledning hittat skivan på Spotify. Som gammalt Dylan-freak ( och också ”gillare” av Magnell) fick jag intryck att ”Sorgsna seglatsen” är en cover på Dylans ”Red River Shore”. Försökt ta reda på om min tro är underbyggd.

  Kan någon bekräfta denna min tro?

  Comment by Olle Nordlander — 2010 10 05 8:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^