Sommar i P1 med Sabina Ddumba

1 augusti 2018 20:05 | Media, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Då och då fogar jag nya artister till listan över sådana jag finner värda att lyssna på. En av dem är Sabina Ddumba, detta trots att jag har läst att hon slog igenom med hjälp av TV4as ”Så mycket bättre”, ett program som jag inte brukar titta på.

I sitt ”Sommar” talade hon flytande svenska utan accent, men både hennes namn och de bilder jag har sett av henne indikerar, att hon har afrikansk bakgrund. Och när jag kollar hennes personhistoria närmare, visar det sig, att hon, som nu är 24 år, faktiskt är född här i Sverige men att hennes föräldrar kom hit som flyktingar från Uganda.

I pappans fall var bakrunden den godtyckliga behandlingen av förmodat oliktänkande i Idi Amins Uganda. Han greps för att han ansågs vara emot landets diktator och var följaktligen tillsammans med många andra på väg att avrättas men lyckade under en paus i skjutandet fly och sen komma till Sverige, där han sedan blev flykting tillsammans med sin fru.

Pappan tordes sen inte återvända till Uganda, men så småningom började mamman, som aldrig riktigt kände sig hemma i Sverige, göra allt längre resor till hemlandet. Sabinas ständiga avsked från mamman blev allt mer smärtsamma, så hon slutade följa med för att ta adjö av modern, men det hela ändade ändå i att mamman tillsammans med Sabinas lillasyster flyttade till Uganda för gott.

Som man kan förstå, lämnade det här djupa sår hos Sabina, och hon tydde sig känslomässigt till pappan, som tog hand om henne och övriga syskon i Fisksätra.

När Sabina långt senare åker till mamman i Uganda, känner hon sig inte riktigt hemma där, och det är psykologisk begripligt att detta kan ha ett samband med det svek mamman tidigare hade utsatt pappan och henne själv för. Men ändå knyter hon nya band också med mamman.

Kanske är det här också bakgrunden till den kristna tro hon bekänner sig till.

Sabinas varma känslor till pappan tar sig även uttrycket, att han tydligen har fått vara med att välja låtar till hennes sommarproram, i vart fall ”Sweet Home Alabama” med Lynyrd Skynyrd (en artist jag själv har lärt mig namnet på med hjälp av en musikkunnig son), sannolikt också ”Daddy Lessons”, med Beyoncé och Dixie Chicks, det senare en grupp som jag har skivor av i mina skivhyllor.

Inte alla skivval Sabina Ddumba gör i sitt ”Sommar” är mina val, men programmet innehåller också en del som mina öron är öppna för: ”Father, Father” med Laura Mvula, ”I Owe You Nothing” med Seinabo Sey, ”Trick Me” med Kelis och ”Never Would Have Made It” med Teyana Taylor.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^