Rätt låt vann, men inte blir den någon schlager

11 mars 2018 23:36 | Media, Musik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Jo, jag fullföljde mitt melodifestivaltittande och såg också finalen. Och inte blev jag gladare för det.

Jag sa, redan när jag tillsammans med hustrun satte mig framför TVn, att Benjamin Ingrosso med all säkerhet kommer att vinna och att jag tyckte att hans ”Dance You Off” var bättre än övriga bidrag. Dessutom omgärdades framträdandet av en proffsigt gjord scenshow.

Övriga låtars – de flesta av dem usla – inbördes placering lämnar jag därhän, och dessutom förstår jag inte varför de har fått den placering de har fått. Att Felix Sandman med ”Every Single Day” kom tvåa är till exempel helt obegripligt för mig. Men det var väl andra faktorer än melodin och texten, i de här fallen ofta resultat av bort emot ett halvt dussin kreatörers mödor, som avgjorde. För att komma ihåg de enskilda tävlande låtarna krävdes då också sådant som kläder i lite olika färger, dansare plus rök- och ljuseffekter.

I motsats till forna tiders schlager med text och refräng som omedelbart fastnade mellan öronen, kan det som framfördes i den här finalen bara leva vidare på DVD eller genom att göras åtkomligt via TV.

Nå, det här är ett fritt land, och för mig får människor ha vilken smak de än har.

Men kan inte TV också anordna en tävling, där man konkurrerar med melodi och text och sångarens/sångerskans förmåga att sjunga, alltså sådant som har utsikter att fastna i just lyssnarnas musikminne?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^