En film om blodig maktkamp

9 mars 2018 17:26 | Film | Kommentering avstängd

Jag har i TV sett Shekhar Kapurs (regi) film ”Elisabeth” (1998) med Cate Blanchett som drottning Elisbeth I av England, en roll som hon spelar fullständigt lysande. Manusförfattaren, Michael Hirst, tar sig i och för sig en del friheter i förhållande till den historia (andra halvan av 1500-talet) som utgör bakgrunden till det som skildras i filmen, men görs på ett så intressant sätt, att jag gärna överser med det.

Det här är ett skede i Englands och Skottlands historia, ja även i Frankrikes och Spaniens historia, av maktkamp mellan länder och regioner men också mellan konkurrerande religiösa grupperingar och rent personliga strider mellan människor som stred om makt och pengar, även om man förklarade sig ha ädlare motiv. Det som gör den här historien så obehagligt spännande är att det inte går att förutse nästan någons handlingar.

Också den passionerade kärlekshistoria Elisabeth har med Sir Francis Walsingham (Geoffrey Rush) ändar i att hon ser att han har mindre ädla motiv för att närma sig henne, och efter att ha avvisat två framstående företrädare för två stormakter på andra sidan kanalen, beslutar hon sig för att leva ogift – kanske bäst så i den värld den tidens drottningar levde i.

Och till det här kommer alltså skildringar av blodigt försvarskrig, fängslanden och avrättningar. Allt var verkligen inte bättre förr.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^